Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Cartea intaia a Regilor 26

1. Atunci au venit Zifeii de la miazazi la Saul in Ghibeea si au zis: "Iata David sta ascuns la noi, pe muntele Hachila, care vine in fata Iesimonului".

2. S-a sculat deci Saul si s-a coborat in pustiul Zif, cu trei mii de barbati, israeliti alesi, ca sa caute pe David prin pustiul Zif.

3. Saul si-a asezat tabara pe muntele Hachila, care vine in fata Iesimonului, langa drum; iar David se afla in pustiu si vedea ca Saul merge dupa el in pustiu.

4. Deci a trimis David iscoade si a aflat ca Saul venise cu adevarat din Cheila.

5. Si sculandu-se David pe ascuns, s-a dus la locul unde se asezase Saul cu tabara si a vazut David locul unde dormea Saul si Abner, fiul lui Ner, capetenia ostirii lui. Saul insa dormea in cort, iar ostenii erau asezati imprejurul lui.

6. Apoi intorcandu-se, David a grait cu Ahimelec Heteul si cu Abisai, fiul lui Teruia, fratele lui Ioab, si a zis: "Cine merge cu mine la Saul in tabara?" Raspuns-a Abisai: "Eu merg cu tine".

7. Si au venit David si Abisai la oamenii lui Saul, noaptea. Saul era culcat si dormea in cort; sulita lui era infipta in pamant la capataiul lui; iar Abner si ostenii dormeau imprejurul lui.

8. Atunci Abisai a zis lui David: "Acum Dumnezeu a dat pe vrajmasul tau in mainile tale; ingaduie-mi deci sa-l pironesc de pamant cu sulita dintr-o singura lovitura".

9. David insa a zis catre Abisai: "Sa nu-l ucizi, caci cine-si va ridica mana asupra unsului Domnului si va ramane nepedepsit?"

10. Apoi David a zis: "Viu este Domnul! El dar sa-l loveasca; sau va veni ziua lui si va muri, sau va merge la razboi si va pieri; iar mie sa nu-mi ingaduie Domnul sa-mi ridic mana asupra unsului Domnului!

11. Dar ia sulita lui, care este la capataiul lui, si vasul cu apa si sa mergem intr-ale noastre".

12. Si a luat David sulita si vasul cu apa de la capataiul lui Saul si s-au dus ei intr-ale lor si nimeni nu i-a vazut, nici nu i-a simtit; caci nimeni nu s-a desteptat, ca Domnul trimisese peste ei somn adanc si dormeau toti.

13. Iar dupa ce David a trecut dincolo, a stat pe varful muntelui, fiind acum departare mare intre ei.

14. A strigat David catre osteni si catre Abner, fiul lui Ner si a zis: "Ei! Abner!" Iar Abner a zis: "Cine esti si de ce strigi sa-l tulburi pe rege?"

15. A raspuns David lui Abner: "Au nu esti tu barbat si cine este asemenea tie in Israel? De ce dar nu pazesti pe regele, stapanul tau? Caci a venit cineva din popor ca sa ucida pe regele, stapanul tau.

16. Nu faci bine ce faci! Viu este Domnul, voi sunteti vrednici de moarte, pentru ca nu paziti pe domnul vostru, unsul Domnului. Priveste, unde este sulita regelui si vasul cu apa care era la capul lui!"

17. Saul insa a cunoscut glasul lui David si a zis: "Al tau este glasul acesta, fiul meu?" Iar David a raspuns: "Al meu, domnul meu, rege!"

18. Apoi a adaugat: "Pentru ce urmareste domnul meu pe robul sau? Ce-am facut eu? Sau ce rau este in mana mea?

19. Sa asculte dar regele, stapanul meu, cuvintele robului sau: Daca Domnul te-a indemnat impotriva mea, sa fie aceasta din partea ta jertfa cu buna mireasma; iar daca fiii oamenilor te-au pus la cale, blestemati sa fie ei inaintea Domnului, caci ei m-au izgonit acum, ca sa nu mai fac parte din mostenirea Domnului, zicand: Mergi de slujeste la dumnezei straini.

20. Sa nu se verse insa sangele meu pe pamant inaintea Domnului; caci regele lui Israel a iesit sa caute un purice, cum se cauta prepelitele pe dealuri".

21. Iar Saul a zis: "Am gresit! Intoarce-te, fiul meu David, ca nu-ti voi mai face rau, pentru ca sufletul meu a fost acum scump in ochii tai; nebuneste m-am purtat si am gresit foarte mult".

22. David insa a raspuns si a zis: "Iata sulita regelui; sa vina unul din oameni si sa o ia,

23. Si sa-i dea fiecaruia Domnul dupa dreptatea lui si dupa credinta, deoarece Domnul te-a dat pe tine astazi in mainile mele, dar cu n-am vrut sa-mi ridic mana mea asupra unsului Domnului;

24. Si precum a fost acum viata ta pretioasa in ochii mei, asa sa se pretuiasca viata mea in ochii Domnului si sa ma izbaveasca El de toata stramtorarea ".

25. Iar Saul a zis catre David: "Binecuvantat sa fii tu, fiul meu David; si sa lucrezi lucrul tau cu spor si sa-l ispravesti cu bine". Si s-a dus David in drumul sau, iar Saul s-a intors la locul lui.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***