Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Cartea a doua Paralipomena (a doua a Cronicilor) 2

1. Apoi Solomon hotari sa inalte templu numelui Domnului si casa domneasca pentru sine.

2. In acest scop Solomon a tocmit saptezeci de mii de oameni ca sa care poveri si optzeci de mii de taietori de piatra din munte, iar peste ei, trei mii sase sute de supraveghetori.

3. Apoi a trimis Solomon la Hiram, regele Tirului, sa i se spuna: "Cum ai facut cu David, tatal meu, si i-ai trimis cedrii pentru cladirea casei lui de locuit, asa sa faci si cu mine.

4. Iata si eu, fiul lui, zidesc templu numelui Domnului Dumnezeului meu, ca sa il inchin Lui, pentru ca sa se arda inaintea Lui tamaie mirositoare, sa I se infatiseze pururea painile punerii inainte si sa I se aduca arderi de tot dimineata si seara, in ziua odihnei, la luna noua si la sarbatorile Domnului Dumnezeului nostru, ceea ce s-a poruncit pentru totdeauna lui Israel.

5. Templul pe care voiesc sa-l fac este mare, pentru ca mare este Dumnezeul nostru si mai presus de toti dumnezeii.

6. Si cine poate sa-I zideasca Lui templu, cand cerul si cerurile cerurilor nu-L incap? Si cine sunt eu, ca sa-I pot zidi templu? Fara numai doar pentru a se tamaia inaintea Lui.

7. Trimite-mi dar un om care sa stie sa faca lucruri de aur, de argint, de arama si de fier, de tort purpuriu, stacojiu si albastru si care sa mai stie a sapa si a face toate acestea impreuna cu mesterii care sunt aici la mine in Iuda si Ierusalim si pe care i-a pregatit David, tatal meu.

8. Sa-mi trimiti lemn de cedru, de chiparos si de molift din Liban, caci stiu ca robii tai pricep sa taie lemn in Liban, si robii mei vor merge cu ai tai,

9. Ca sa-mi pregateasca lemn mult, deoarece locasul pe care voiesc sa-l fac este mare si minunat.

10. Iata, robilor tai, taietorilor care taie lemnul, le dau hrana: douazeci de mii de core de grau, douazeci de mii de core de orz, douazeci de mii de baturi de vin si douazeci de mii de baturi de untdelemn".

11. Hiram, regele Tirului, a raspuns la aceasta, prin o scrisoare pe care a trimis-o lui Solomon, urmatoarele: "Din iubire pentru poporul Sau, Domnul te-a pus pe tine rege peste el".

12. Apoi Hiram mai zicea: "Binecuvantat fie Domnul Dumnezeul lui Israel, Cel ce a facut cerul si pamantul si a dat regelui David fiu intelept, cu minte si pricepere, care are de gand sa inalte templu Domnului si casa regala pentru sine.

13. Asadar iti trimit un om intelept si inzestrat cu stiinta, si anume pe mesterul Hiram-Abi,

14. Fiul unei femei dintre fiicele lui Dan, iar tatal sau e tirian. Acela stie sa faca lucruri de aur si de argint, de arama si de fier, de piatra si de lemn, de tort purpuriu, stacojiu si albastru, de in si de purpura; stie sa faca tot felul de sculpturi si sa indeplineasca tot ce i se va porunci, impreuna cu mesterii tai, cu mesterii domnului meu David, tatal tau.

15. Iar graul, orzul, untdelemnul si vinul de care vorbesti tu, domnul meu, trimite-l robilor tai.

16. Noi insa vom taia lemn din Liban cat iti va trebui si-l vom duce cu plutele pe mare la Iafa, iar de acolo il vei duce tu la Ierusalim".

17. Apoi Solomon a numarat pe toti strainii care se aflau atunci in pamantul lui Israel, afara de numaratoarea pe care o facuse David, tatal sau, si s-au gasit o suta cincizeci si trei de mii sase sute insi.

18. Din acestia a facut saptezeci de mii caratori cu spatele si optzeci de mii taietori de piatra in munte, iar trei mii sase sute, supraveghetori, ca sa indemne pe oameni la lucru.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***