Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Deuteronomul - A cincea carte a lui Moise 11

1. "Sa iubesti dar pe Domnul Dumnezeul tau si sa pazesti in toate zilele cele ce ti-a poruncit El sa pazesti: hotararile Lui, legile Lui si poruncile Lui.

2. Bagati de seama dar ca eu nu graiesc cu copiii vostri, care nu stiu si n-au vazut pedeapsa Domnului Dumnezeului vostru, nici slava Lui, nici mana Lui cea tare, nici bratul Lui cel inalt,

3. Nici semnele Lui, nici lucrurile Lui, pe care le-a facut in mijlocul Egiptului cu Faraon, regele egiptean, si cu tot pamantul lui,

4. Nici ce a facut El cu ostirea egipteana, cu caii lui si cu carele lui, pe care le-a inecat in apele Marii Rosii, cand alergau dupa voi; si i-a pierdut Domnul Dumnezeu pana in ziua de astazi;

5. Nici ce a facut El pentru voi in pustie, pana cand ati ajuns in locul acesta;

6. Nici ce a facut El cu Datan si Abiron, fiii lui Eliab, fiul lui Ruben, cand si-a deschis pamantul gura sa si in mijlocul a tot Israelul i-a inghitit pe ei, pe familiile lor, corturile lor si toata averea ce o aveau.

7. Caci ochii vostri au vazut toate lucrurile cele mari ale Domnului, pe care le-a facut El.

8. De aceea paziti toate poruncile Lui, pe care vi le spun eu astazi, ca sa fiti vii si sa va intariti, sa va duceti sa mosteniti pamantul in care veti trece peste Iordan ca sa-l stapaniti;

9. Si ca sa traiti multa vreme in pamantul acela pentru care Domnul S-a jurat parintilor vostri sa li-l dea lor si semintiei lor, in pamantul unde curge miere si lapte.

10. Caci pamantul la care mergi tu ca sa-l stapanesti nu este ca pamantul Egiptului din care ai iesit, unde, semanand samanta, o udai cu ajutorul picioarelor tale, ca pe o gradina de legume.

11. Ci pamantul in care treceti ca sa-l stapaniti este o tara cu munti si cu vai si se adapa cu apa din ploaia cerului.

12. Este tara de care poarta grija Domnul Dumnezeul tau; ochii Domnului Dumnezeului tau sunt necontenit asupra ei, de la inceputul anului pana la sfarsitul lui.

13. De veti asculta poruncile Mele pe care vi le dau astazi, zice Domnul, si veti iubi pe Domnul Dumnezeul vostru si-I veti sluji din toata inima si din tot sufletul vostru,

14. Voi da pamantului vostru ploaie la vreme, timpurie si tarzie, si-ti vei strange painea ta, vinul tau si untdelemnul tau;

15. Voi da iarba pe campia ta pentru dobitoacele tale si vei manca si te vei satura.

16. Paziti-va sa nu se mandreasca inima voastra si sa nu va abateti, nici sa va apucati sa slujiti altor dumnezei si sa va inchinati lor.

17. Ca atunci se va aprinde mania Domnului asupra voastra, va inchide cerul si nu va fi ploaie si pamantul nu-si va da roadele sale; iar voi veti pieri curand de pe pamantul cel bun pe care Domnul vi-l da.

18. Puneti dar aceste cuvinte ale mele in inima voastra si in sufletul vostru; legati-le ca semn la mana voastra si sa le aveti ca pe o tablita pe fruntea voastra.

19. Sa invatati acestea si pe fiii vostri, graind de ele cand sedeti acasa si cand mergeti pe cale, cand va culcati si cand va sculati.

20. Sa le scrieti pe usorii caselor voastre si pe portile voastre,

21. Ca zilele voastre si zilele copiilor vostri in acel pamant bun, pentru care Domnul S-a jurat parintilor vostri, sa fie atat de multe, cate vor fi zilele cerului deasupra pamantului.

22. Ca de veti pazi voi toate poruncile acestea, pe care va poruncesc sa le paziti, si de veti iubi pe Domnul Dumnezeul vostru, umbland in toate caile Lui si lipindu-va de El,

23. Va alunga Domnul toate popoarele acestea de la fata, voastra si veti stapani popoare mai mari si mai puternice decat voi.

24. Tot locul pe care va calca piciorul vostru va fi al vostru; de la pustiu pana la Liban, de la raul Eufratului si pana la marea cea de la asfintit, se vor intinde hotarele voastre.

25. Nimeni nu va putea sta inaintea voastra; Domnul Dumnezeul vostru va aduce frica si cutremur peste tot pamantul dinaintea voastra, in care veti calca voi, dupa cum v-a grait.

26. Iata, eu va pun astazi inainte binecuvantare si blestem:

27. Binecuvantare veti avea daca veti asculta poruncile Domnului Dumnezeului vostru, pe care vi le spun eu astazi; iar blestem, daca nu veti asculta poruncile Domnului Dumnezeului vostru,

28. Ci va veti abate de la calea pe care v-o poruncesc astazi si veti merge dupa dumnezei pe care nu-i stiti.

29. Cand te va duce Domnul Dumnezeul tau in pamantul acela in care mergi ca sa-l mostenesti, atunci sa rostesti binecuvantarea pe muntele Garizim si blestemul pe muntele Ebal.

30. Iata, acestia sunt peste Iordan, in drumul spre asfintitul soarelui, in pamantul Canaaneilor, care locuiesc pe sesul Arabah din fata Ghilgalei, aproape de stejarul More.

31. Caci voi veti trece Iordanul, ca sa mergeri sa luati pamantul pe care Domnul Dumnezeul vostru vi-l da mostenire vesnica si-l veti lua in stapanire si veti trai in el.

32. Asadar siliti-va sa paziti toate hotararile si poruncile Lui pe care vi le pun eu astazi inainte".

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***