Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

1 Samuel 2

1. Ana s-a rugat si a zis: "Mi se bucura inima in Domnul, puterea mea a fost inaltata de Domnul; mi s-a deschis larg gura impotriva vrajmasilor mei, caci ma bucur de ajutorul Tau.

2. Nimeni nu este sfant ca Domnul; nu este alt Dumnezeu decat Tine; nu este stanca asa ca Dumnezeul nostru.

3. Nu mai vorbiti cu atata ingamfare, sa nu va mai iasa din gura cuvinte de mandrie; caci Domnul este un Dumnezeu care stie totul, si toate faptele sunt cantarite de El.

4. Arcul celor puternici s-a sfaramat, si cei slabi sunt incinsi cu putere.

5. Cei ce erau satui se inchiriaza pentru paine, si cei ce erau flamanzi se odihnesc; chiar cea stearpa naste de sapte ori, si cea care avea multi copii sta lancezita.

6. Domnul omoara si invie, El coboara in Locuinta mortilor si El scoate de acolo.

7. Domnul saraceste si El imbogateste, El smereste si El inalta,

8. El ridica din pulbere pe cel sarac, ridica din gunoi pe cel lipsit. Ca sa-i puna sa sada alaturi cu cei mari. Si le da de mostenire un scaun de domnie imbracat cu slava; caci ai Domnului sunt stalpii pamantului si pe ei a asezat El lumea.

9. El va pazi pasii preaiubitilor Lui, dar cei rai vor fi nimiciti in intuneric; caci omul nu va birui prin putere.

10. Vrajmasii Domnului vor tremura, din inaltimea cerului El Isi va arunca tunetul asupra lor; Domnul va judeca marginile pamantului. El va da Imparatului Sau putere si El va inalta taria Unsului Lui."

11. Elcana s-a dus acasa la Rama, si copilul a ramas in slujba Domnului, inaintea preotului Eli.

12. Fiii lui Eli erau niste oameni rai. Nu cunosteau pe Domnul.

13. Si iata care era felul de purtate al acestor preoti fata de popor: Cand aducea cineva o jertfa, venea sluga preotului in clipa cand se fierbea carnea, tinand in mana o furculita cu trei coarne,

14. o vara in cazan, in caldare, in tigaie sau in oala; si tot ce apuca cu furculita lua preotul pentru el. Asa faceau ei tuturor acelora din Israel care veneau la Silo.

15. Chiar inainte de a arde grasimea, venea sluga preotului si zicea celui ce aducea jertfa: "Da pentru preot carnea de fript; el nu va lua de la tine carne fiarta, ci vrea carne cruda."

16. Si daca omul zicea: "Dupa ce se va arde grasimea, vei lua ce-ti va placea", sluga raspundea: "Nu! Da-mi acum, caci altfel iau cu sila."

17. Tinerii acestia se faceau vinovati inaintea Domnului de un foarte mare pacat, pentru ca nesocoteau darurile Domnului.

18. Samuel facea slujba inaintea Domnului; si copilul acesta era imbracat cu un efod de in.

19. Mama sa ii facea pe fiecare an o mantie mica si i-o aducea cand se suia cu barbatul ei ca sa aduca jertfa din fiecare an.

20. Eli a binecuvantat pe Elcana si pe nevasta sa si a zis: "Sa dea Domnul sa ai copii din femeia aceasta, care sa inlocuiasca pe acela pe care l-a imprumutat ea Domnului!" Si s-au intors acasa.

21. Cand a cercetat Domnul pe Ana, ea a ramas insarcinata si a nascut trei fii si doua fiice. Si tanarul Samuel crestea inaintea Domnului.

22. Eli era foarte batran si a aflat cum se purtau fiii lui cu tot Israelul; a aflat si ca se culcau cu femeile care slujeau afara la usa Cortului intalnirii.

23. El le-a zis: "Pentru ce faceti astfel de lucruri? Caci aflu de la tot poporul despre faptele voastre rele.

24. Nu, copii, ce aud spunandu-se despre voi nu este bine; voi faceti pe poporul Domnului sa pacatuiasca.

25. Daca un om pacatuieste impotriva altui om, il va judeca Dumnezeu; dar daca pacatuieste impotriva Domnului, cine se va ruga pentru el?" Totusi ei n-au ascultat de glasul tatalui lor, caci Domnul voia sa-i omoare.

26. Tanarul Samuel crestea mereu si era placut Domnului si oamenilor.

27. Un om al lui Dumnezeu a venit la Eli si i-a zis: "Asa vorbeste Domnul: "Nu M-am descoperit Eu casei tatalui tau, cand erau in Egipt, in casa lui faraon?

28. Eu l-am ales dintre toate semintiile lui Israel ca sa fie in slujba Mea, in preotie, ca sa se suie la altarul Meu, sa arda tamaia si sa poarte efodul inaintea Mea; si am dat casei tatalui tau toate jertfele mistuite de foc si aduse de copiii lui Israel.

29. Pentru ce calcati voi in picioare jertfele Mele si darurile Mele, care am poruncit sa se faca in Locasul Meu? Si cum se face ca tu cinstesti pe fiii tai mai mult decat pe Mine, ca sa va ingrasati din cele dintai roade luate din toate darurile poporului Meu, Israel?"

30. De aceea, iata ce zice Domnul Dumnezeul lui Israel: "Spusesem ca si casa ta si casa tatalui tau au sa umble intotdeauna inaintea Mea." Si acum, zice Domnul, departe de Mine lucrul acesta! Caci voi cinsti pe cine Ma cinsteste, dar cei ce Ma dispretuiesc vor fi dispretuiti.

31. Iata ca vine vremea cand voi taia bratul tau si bratul casei tatalui tau, asa incat nu va mai fi niciun batran in casa ta.

32. Vei vedea un potrivnic al tau in Locasul Meu, in timp ce Israel va fi coplesit de bunatati de Domnul; si nu va mai fi niciodata niciun batran in casa ta.

33. Voi lasa sa ramana la altarul Meu numai unul dintre ai tai, ca sa ti se topeasca ochii de durere si sa ti se intristeze sufletul; dar toti ceilalti din casa ta vor muri in floarea varstei.

34. Si iata semnul celor ce se vor intampla celor doi fii ai tai, Hofni si Fineas: amandoi vor muri intr-o zi.

35. Eu Imi voi pune un preot credincios, care va lucra dupa inima Mea si dupa sufletul Meu; ii voi zidi o casa statatoare, si va umbla intotdeauna inaintea Unsului Meu.

36. Si oricine va mai ramane din casa ta va veni sa se arunce cu fata la pamant inaintea lui, pentru un ban de argint si pentru o bucata de paine, si va zice: "Pune-ma, te rog, in una din slujbele preotiei, ca sa am o bucata de paine sa mananc."

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***