Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

2 Imparati (2 Regi) 2

1. Cand a voit Domnul sa ridice pe Ilie la cer intr-un vartej de vant, Ilie pleca din Ghilgal cu Elisei.

2. Ilie a zis lui Elisei: "Ramai aici, te rog, caci Domnul ma trimite pana la Betel." Elisei a raspuns: "Viu este Domnul si viu este sufletul tau ca nu te voi parasi." Si s-au coborat la Betel.

3. Fiii prorocilor, care erau la Betel, au iesit la Elisei si i-au zis: "Stii ca Domnul rapeste astazi pe stapanul tau deasupra capului tau?" Si el a raspuns: "Stiu si eu, dar taceti."

4. Ilie i-a zis: "Eliseie, ramai aici, te rog, caci Domnul ma trimite la Ierihon." El a raspuns: "Viu este Domnul si viu este sufletul tau, ca nu te voi parasi!" Si au ajuns la Ierihon.

5. Fiii prorocilor, care erau la Ierihon, s-au apropiat de Elisei si i-au zis: "Stii ca Domnul rapeste azi pe stapanul tau deasupra capului tau?" Si el a raspuns: "Stiu si eu; dar taceti."

6. Ilie i-a zis: "Ramai aici, te rog, caci Domnul ma trimite la Iordan." El a raspuns: "Viu este Domnul si viu este sufletul tau, ca nu te voi parasi." Si amandoi si-au vazut de drum.

7. Cincizeci de insi dintre fiii prorocilor au sosit si s-au oprit la o departare oarecare in fata lor, si ei amandoi s-au oprit pe malul Iordanului.

8. Atunci Ilie si-a luat mantaua, a facut-o sul si a lovit cu ea apele, care s-au despartit intr-o parte si intr-alta, si au trecut amandoi pe uscat.

9. Dupa ce au trecut, Ilie a zis lui Elisei: "Cere ce vrei sa-ti fac, inainte ca sa fiu rapit de la tine." Elisei a raspuns: "Te rog sa vina peste mine o indoita masura din duhul tau!"

10. Ilie a zis: "Greu lucru ceri. Dar daca ma vei vedea cand voi fi rapit de la tine, asa ti se va intampla; daca nu, nu ti se va intampla asa."

11. Pe cand mergeau ei vorbind, iata ca un car de foc si niste cai de foc i-au despartit pe unul de altul, si Ilie s-a inaltat la cer intr-un vartej de vant.

12. Elisei se uita si striga: "Parinte! Parinte! Carul lui Israel si calarimea lui!" Si nu l-a mai vazut. Apucandu-si hainele, le-a sfasiat in doua bucati

13. si a ridicat mantaua, careia ii daduse drumul Ilie. Apoi s-a intors si s-a oprit pe malul Iordanului;

14. a luat mantaua, careia ii daduse Ilie drumul, si a lovit apele cu ea si a zis: "Unde este acum Domnul Dumnezeul lui Ilie?" Si a lovit apele, care s-au despartit intr-o parte si in alta, si Elisei a trecut.

15. Fiii prorocilor care erau in fata Ierihonului, cand l-au vazut, au zis: "Duhul lui Ilie a venit peste Elisei." Si i-au iesit inainte si s-au inchinat pana la pamant inaintea lui.

16. Ei i-au zis: "Iata ca intre slujitorii tai sunt cincizeci de oameni viteji; vrei sa se duca sa caute pe stapanul tau? Poate ca Duhul Domnului l-a dus si l-a aruncat pe vreun munte sau in vreo vale." El a raspuns: "Nu-i trimiteti."

17. Dar ei au staruit multa vreme de el. Si el a zis: "Trimiteti-i." Au trimis pe cei cincizeci de oameni, care au cautat pe Ilie trei zile si nu l-au gasit.

18. Cand s-au intors la Elisei, care era la Ierihon, el le-a zis: "Nu v-am spus sa nu va duceti?"

19. Oamenii din cetate au zis lui Elisei: "Iata, asezarea cetatii este buna, dupa cum vede domnul meu; dar apele sunt rele, si tara este stearpa."

20. El a zis: "Aduceti-mi un blid nou si puneti sare in el." Si i-au adus.

21. Apoi s-a dus la izvorul apelor si a aruncat sare in el si a zis: "Asa vorbeste Domnul: "Vindec apele acestea; nu va mai veni din ele nici moarte, nici sterpiciune."

22. Si apele au fost vindecate pana in ziua aceasta, dupa cuvantul pe care-l rostise Domnul.

23. De acolo s-a suit la Betel. Si pe cand mergea pe drum, niste baietasi au iesit din cetate si si-au batut joc de el. Ei ii ziceau: "Suie-te, plesuvule! Suie-te, plesuvule!"

24. El s-a intors sa-i priveasca si i-a blestemat in Numele Domnului. Atunci au iesit doi ursi din padure si au sfasiat patruzeci si doi din acesti copii.

25. De acolo s-a dus pe muntele Carmel, de unde s-a intors la Samaria.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***