Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Isaia 30

1. "Vai - zice Domnul - de copiii razvratiti, care iau hotarari fara Mine, fac legaminte care nu vin din Duhul Meu si ingramadesc astfel pacat peste pacat!

2. Ei se coboara in Egipt fara sa Ma intrebe, ca sa fuga sub ocrotirea lui faraon si sa caute un adapost sub umbra egiptenilor!

3. Dar ocrotirea lui faraon va va da de rusine, si adapostul sub umbra Egiptului va va da de ocara.

4. Caci voievozii lui au si ajuns la Toan, si trimisii lui au si atins Hanesul.

5. Dar toti vor ramane de rusine din pricina unui popor care nu le va fi de folos, nici nu-i va ajuta, nici nu le va folosi, ci va fi spre rusinea si ocara lor."

6. Prorocie asupra unor dobitoace de la miazazi: printr-un tinut stramtorat si necajit, de unde vine leoaica si leul, naparca si sarpele zburator, isi duc ei bogatiile in spinarea magarilor, si vistieriile, pe cocoasa camilelor, catre un popor care nu le va fi de folos.

7. Caci ajutorul Egiptului nu este decat desertaciune si nimic; de aceea eu numesc lucrul acesta: "Zarva fara nicio isprava."

8. "Du-te acum - zice Domnul - de scrie aceste lucruri inaintea lor pe o tablita si sapa-le intr-o carte, ca sa ramana pana in ziua de apoi ca marturie pe vecie si in veci de veci.

9. Scrie ca: "Poporul acesta este un popor razvratit, niste copii mincinosi, niste copii care nu vor sa asculte Legea Domnului,

10. care zic vazatorilor: "Sa nu vedeti!", si prorocilor: "Sa nu prorociti adevaruri, ci spuneti-ne lucruri magulitoare, prorociti-ne lucruri inchipuite!

11. Abateti-va din drum, dati-va in laturi de pe carare, lasati-ne in pace cu Sfantul lui Israel!"

12. De aceea asa vorbeste Sfantul lui Israel: "Fiindca lepadati cuvantul acesta si va incredeti in silnicie si viclesuguri si va sprijiniti pe ele,

13. de aceea, nelegiuirea aceasta va fi pentru voi ca spartura unui zid inalt care, spargandu-se, ameninta sa cada, si a carui prabusire vine deodata, intr-o clipa:

14. il sfarama cum se sfarama un vas de pamant, care se sfarama fara nicio mila si din ale carui sfaramaturi nu mai ramane niciun ciob macar cu care sa iei foc din vatra sau sa scoti apa din fantana."

15. Caci asa vorbeste Domnul Dumnezeu, Sfantul lui Israel: "In liniste si odihna va fi mantuirea voastra, in seninatate si incredere va fi taria voastra." Dar n-ati voit!

16. Ci ati zis: "Nu! Ci vom fugi pe cai!" - De aceea veti si fugi! - "Vom calari pe cai iuti!" - De aceea cei ce va vor urmari vor fi si mai iuti!

17. O mie vor fugi la amenintarea unuia singur; si, cand va vor ameninta cinci, toti veti fugi, pana veti ramane ca un stalp pe varful unui munte si ca un steag pe crestetul unui deal.

18. Totusi Domnul asteapta sa Se milostiveasca de voi si Se va scula sa va dea indurare, caci Domnul este un Dumnezeu drept: ferice de toti cei ce nadajduiesc in El!

19. Da, popor al Sionului, locuitor al Ierusalimului, nu vei mai plange! El Se va indura de tine, cand vei striga; cum va auzi, te va asculta.

20. Domnul va va da paine in necaz, si apa, in stramtorare. Invatatorii tai nu se vor mai ascunde, ci ochii tai vor vedea pe invatatorii tai.

21. Urechile tale vor auzi dupa tine glasul care va zice: "Iata drumul, mergeti pe el!", cand veti voi sa va mai abateti la dreapta sau la stanga.

22. Veti socoti ca spurcate argintul care va acopera idolii si aurul cu care sunt poleite chipurile turnate. Ca pe o necuratie le vei arunca si le vei zice: "Afara cu voi de aici!"

23. Atunci El va da ploaie peste samanta pe care o vei pune in pamant, si painea pe care o va da pamantul va fi gustoasa si hranitoare; in acelasi timp, turmele tale vor paste in pasuni intinse.

24. Boii si magarii care ara pamantul vor manca un nutret sarat, vanturat cu lopata si cu ciurul.

25. Pe orice munte inalt si pe orice deal inalt vor izvori rauri, curgeri de apa, in ziua marelui macel, cand turnurile vor cadea.

26. Si lumina lunii va fi ca lumina soarelui, iar lumina soarelui va fi de sapte ori mai mare (ca lumina a sapte zile), cand va lega Domnul vanataile poporului Sau si va tamadui rana loviturilor lui.

27. Iata, Numele Domnului vine din departare! Mania Lui este aprinsa si un parjol puternic; buzele Lui sunt pline de urgie, si limba Lui este ca un foc mistuitor;

28. suflarea Lui este ca un suvoi iesit din albie, care ajunge pana la gat ca sa ciuruiasca neamurile cu ciurul nimicirii si sa puna o zabala inselatoare in falcile popoarelor.

29. Voi insa veti canta ca in noaptea cand se praznuieste sarbatoarea, veti fi cu inima vesela ca cel ce merge in sunetul flautului ca sa se duca la muntele Domnului, spre Stanca lui Israel.

30. Si Domnul va face sa rasune glasul Lui maret, Isi va arata bratul gata sa loveasca, in mania Lui aprinsa, in mijlocul flacarii unui foc mistuitor, in mijlocul inecului, furtunii si pietrelor de grindina.

31. Atunci asirianul va tremura de glasul Domnului, care il va lovi cu nuiaua Sa.

32. La fiecare lovitura de nuia hotarata pe care i-o va da Domnul, se vor auzi timpanele si harpele, Domnul va lupta impotriva lui cu mana ridicata.

33. Caci de multa vreme este pregatit un rug, gatit si pentru imparat: adanc si lat este facut, cu foc si lemne din belsug. Suflarea Domnului il aprinde ca un suvoi de pucioasa.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***