Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Ieremia 36

1. In al patrulea an al lui Ioiachim, fiul lui Iosia, imparatul lui Iuda, urmatorul cuvant a fost rostit catre Ieremia din partea Domnului:

2. "Ia un sul de carte si scrie in ea toate cuvintele pe care ti le-am spus cu privire la Israel si cu privire la Iuda, si cu privire la toate neamurile, din ziua cand ti-am vorbit pe vremea lui Iosia pana in ziua de azi!

3. Poate ca daca va auzi casa lui Iuda tot raul pe care am de gand sa i-l fac, se vor intoarce fiecare de la calea lor cea rea, si le voi ierta astfel nelegiuirea si pacatul."

4. Ieremia a chemat pe Baruc, fiul lui Neriia; si Baruc a scris intr-o carte, dupa cum spunea Ieremia, toate cuvintele pe care le spusese lui Ieremia, Domnul.

5. Apoi Ieremia a dat urmatoarea porunca lui Baruc: "Eu sunt inchis si nu pot sa merg la Casa Domnului.

6. De aceea, du-te tu insuti si citeste din carte ce ai scris in ea dupa spusele mele, si anume cuvintele Domnului, citeste-le in auzul poporului, in Casa Domnului, in ziua postului: sa le citesti si in auzul tuturor acelora din Iuda care vor veni din cetatile lor.

7. Poate ca se vor smeri cu rugaciuni inaintea Domnului si se vor intoarce fiecare de la calea sa cea rea. Caci mare este mania si urgia cu care a amenintat Domnul pe poporul acesta!"

8. Baruc, fiul lui Neriia, a facut tot ce-i poruncise prorocul Ieremia si a citit din carte cuvintele Domnului, in Casa Domnului.

9. In al cincilea an al lui Ioiachim, fiul lui Iosia, imparatul lui Iuda, in luna a noua, au chemat la un post inaintea Domnului pe tot poporul Ierusalimului si pe tot poporul venit din cetatile lui Iuda la Ierusalim.

10. Atunci Baruc a citit din carte cuvintele lui Ieremia in auzul intregului popor, in Casa Domnului, in chilia lui Ghemaria, fiul lui Safan, logofatul, in curtea de sus, la intrarea portii celei noi a Casei Domnului.

11. Insa Mica, fiul lui Ghemaria, fiul lui Safan, auzind toate cuvintele Domnului cuprinse in carte,

12. s-a coborat la casa imparatului, in odaia de scris a logofatului, unde stateau toate capeteniile, logofatul Elisama, Delaia, fiul lui Semaia, Elnatan, fiul lui Acbor, Ghemaria, fiul lui Safan, Zedechia, fiul lui Hanania, si toate celelalte capetenii.

13. Si Mica le-a spus toate cuvintele pe care le auzise cand citea Baruc in carte, in auzul poporului.

14. Atunci toate capeteniile au trimis la Baruc pe Iehudi, fiul lui Netania, fiul lui Selemia, fiul lui Cusi, sa-i spuna: "Ia in mana cartea din care ai citit in auzul poporului si vino!" Baruc, fiul lui Neriia, a luat cartea in mana si s-a dus la ei.

15. Ei i-au zis: "Sezi si citeste-o in auzul nostru." Astfel Baruc a citit-o in auzul lor.

16. Cand au auzit ei toate cuvintele, s-au uitat cu groaza unii la altii si au zis lui Baruc: "Vom spune imparatului toate cuvintele acestea."

17. Si au mai pus lui Baruc urmatoarea intrebare: "Spune-ne cum ai scris toate cuvintele acestea dupa spusele lui!"

18. Baruc le-a raspuns: "El imi spunea cu gura lui toate cuvintele acestea, si eu le-am scris in cartea aceasta cu cerneala."

19. Capeteniile au zis lui Baruc: "Du-te de te ascunde, tu si Ieremia, ca sa nu stie nimeni unde sunteti."

20. Ei s-au dus apoi la imparatul in curte, lasand cartea in odaia de scris a logofatului Elisama, si au spus toate cuvintele din ea in auzul imparatului.

21. Imparatul a trimis pe Iehudi sa ia cartea. Iehudi a luat-o din odaia logofatului Elisama si a citit-o in auzul imparatului si in auzul tuturor capeteniilor care stateau imprejurul imparatului.

22. Imparatul sedea in casa de iarna - caci era in luna a noua - si inaintea lui era un foc de carbuni aprinsi.

23. Dupa ce Iehudi a citit trei sau patru foi, imparatul a taiat cartea cu briceagul logofatului si a aruncat-o in jaraticul de carbuni, unde a fost arsa de tot.

24. Imparatul si toti slujitorii lui care au auzit toate cuvintele acelea nu s-au inspaimantat si nu si-au sfasiat hainele.

25. Elnatan, Delaia si Ghemaria staruisera de imparat sa nu arda cartea; dar el nu i-a ascultat.

26. Ci imparatul a poruncit lui Ierahmeel, fiul imparatului, lui Seraia, fiul lui Azriel, si lui Selemia, fiul lui Abdeel, sa puna mana pe logofatul Baruc si pe prorocul Ieremia. Dar Domnul i-a ascuns.

27. Dupa ce a ars imparatul cartea care cuprindea cuvintele pe care le scrisese Baruc dupa spusele lui Ieremia, cuvantul Domnului a vorbit astfel lui Ieremia:

28. "Ia din nou o alta carte si scrie in ea toate cuvintele care erau in cea dintai carte pe care a ars-o Ioiachim, imparatul lui Iuda.

29. Si despre Ioiachim, imparatul lui Iuda, spune: "Asa vorbeste Domnul: "Tu ai ars cartea aceasta zicand: "Pentru ce ai scris in ea cuvintele acestea: "Imparatul Babilonului va veni, va nimici tara aceasta si va nimici din ea oamenii si dobitoacele"?"

30. De aceea, asa vorbeste Domnul despre Ioiachim, imparatul lui Iuda: "Niciunul din ai lui nu va sedea pe scaunul de domnie al lui David. Trupul lui mort va fi lasat la caldura ziua, si la frig, noaptea.

31. Il voi pedepsi, pe el, samanta lui si pe slujitorii lui, pentru nelegiuirea lor si voi aduce peste ei, peste locuitorii Ierusalimului si peste oamenii lui Iuda toate nenorocirile cu care i-am amenintat, fara ca ei sa fi vrut sa Ma asculte!"

32. Ieremia a luat o alta carte si a dat-o lui Baruc, fiul lui Neriia, logofatul. Baruc a scris in ea, dupa spusele lui Ieremia, toate cuvintele din cartea pe care o arsese in foc Ioiachim, imparatul lui Iuda. Multe alte cuvinte de felul acesta au mai fost adaugate la ea.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***