Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Deuteronomul (A doua lege) 2

1. Ne-am intors si am plecat in pustiu, pe drumul care duce la Marea Rosie, cum imi poruncise Domnul; si am ocolit multa vreme muntele Seir.

2. Domnul mi-a zis:

3. "Va ajunge de cand ocoliti muntele acesta. Intoarceti-va spre miazanoapte.

4. Da urmatoarea porunca poporului: "Acum aveti sa treceti prin hotarele fratilor vostri, copiii lui Esau, care locuiesc in Seir. Ei se vor teme de voi; dar sa va paziti bine.

5. Sa nu va incaierati cu ei; caci nu va voi da in tara lor nici macar o palma de loc: muntele Seir l-am dat in stapanire lui Esau.

6. Sa cumparati de la ei cu pret de argint, hrana pe care o veti manca, si sa cumparati de la ei cu pret de argint chiar si apa pe care o veti bea.

7. Caci Domnul Dumnezeul tau te-a binecuvantat in tot lucrul mainilor tale si ti-a cunoscut calatoria in acest mare pustiu. Iata, de patruzeci de ani de cand Domnul Dumnezeul tau este cu tine, si n-ai dus lipsa de nimic."

8. Am trecut pe departe de fratii nostri, copiii lui Esau, care locuiesc in Seir, si pe departe de drumul care duce in campie, departe de Elat si de Etion-Gheber; apoi ne-am intors si am apucat spre pustiul Moabului.

9. Domnul mi-a zis: "Nu face razboi cu Moab si nu te apuca la lupta cu el; caci nu-ti voi da nimic sa stapanesti in tara lui: "Arul l-am dat in stapanire copiilor lui Lot.

10. (Mai inainte aici locuiau emimii: un popor mare, mult la numar si de statura inalta, ca anachimii.

11. Ei treceau drept refaimiti, ca si anachimii; dar moabitii ii numeau emimi.

12. Seir era locuit altadata de horiti; copiii lui Esau i-au izgonit, i-au nimicit dinaintea lor si s-au asezat in locul lor, cum a facut Israel in tara pe care o stapaneste si pe care i-a dat-o Domnul.)

13. Acum sculati-va si treceti paraul Zered." Am trecut paraul Zered.

14. Vremea cat au tinut calatoriile noastre de la Cades-Barnea pana la trecerea paraului Zered a fost de treizeci si opt de ani, pana a pierit din mijlocul taberei tot neamul oamenilor de razboi, cum le jurase Domnul.

15. Mana Domnului a fost impotriva lor ca sa-i nimiceasca din mijlocul taberei, pana ce au pierit.

16. Dupa ce au pierit toti barbatii de razboi, murind in mijlocul poporului,

17. Domnul mi-a vorbit si a zis:

18. "Sa treci azi hotarul Moabului, la cetatea Ar,

19. si sa te apropii de copiii lui Amon. Sa nu faci razboi cu ei si sa nu te iei la lupta cu ei; caci nu-ti voi da nimic de stapanit in tara copiilor lui Amon: am dat-o in stapanire copiilor lui Lot.

20. Tara aceasta trecea de asemenea ca o tara a lui Refaim; mai inainte locuiau in ea refaimitii; si amonitii ii numeau zamzumimi:

21. un popor mare, mult la numar si de statura inalta, ca anachimii. Domnul i-a nimicit dinaintea amonitilor, care i-au izgonit si s-au asezat in locul lor.

22. (Asa a facut Domnul si pentru copiii lui Esau care locuiesc in Seir, cand a nimicit pe horiti dinaintea lor; ei i-au izgonit si s-au asezat in locul lor, pana in ziua de azi.

23. De asemenea, avitii, care locuiau in sate pana la Gaza, au fost nimiciti de caftoriti, iesiti din Caftor, care s-au asezat in locul lor.)

24. Sculati-va, plecati si treceti paraul Arnon. Iata, iti dau in maini pe Sihon, imparatul Hesbonului, amoritul, si tara lui. Incepe cucerirea, fa razboi cu el!

25. De azi incolo voi baga groaza si frica de tine in toate popoarele de sub cer; si, la auzul faimei tale, vor tremura si se vor ingrozi de tine."

26. Din pustiul Chedemot, am trimis soli la Sihon, imparatul Hesbonului, cu vorbe de pace. Am trimis sa-i spuna:

27. "Lasa-ma sa trec prin tara ta; voi tine drumul mare, fara sa ma abat nici la dreapta, nici la stanga.

28. Sa-mi vinzi pe pret de argint hrana pe care o voi manca si sa-mi dai cu pret de argint apa pe care o voi bea; nu voi face altceva decat sa trec cu piciorul

29. lucru pe care mi l-au ingaduit copiii lui Esau care locuiesc in Seir si moabitii care locuiesc in Ar - ingaduie-mi si tu lucrul acesta, pana voi trece Iordanul ca sa intru in tara pe care ne-o da Domnul Dumnezeul nostru."

30. Dar Sihon, imparatul Hesbonului, n-a vrut sa ne lase sa trecem pe la el; caci Domnul Dumnezeul tau i-a facut duhul neinduplecat si i-a impietrit inima, ca sa-l dea in mainile tale, cum vezi azi.

31. Domnul mi-a zis: "Vezi, acum incep sa-ti dau pe Sihon si tara lui; incepe si tu dar sa-i iei in stapanire tara ca s-o mostenesti."

32. Sihon ne-a iesit inainte, cu tot poporul lui, ca sa lupte impotriva noastra, la Iahat.

33. Domnul Dumnezeul nostru ni l-a dat in maini si l-am batut, pe el si pe fiii lui, si pe tot poporul lui.

34. I-am luat atunci toate cetatile si le-am nimicit cu desavarsire: barbati, femei si prunci i-am nimicit cu desavarsire si n-am lasat sa scape niciunul macar.

35. Numai vitele le-am rapit pentru noi, precum si prada din cetatile pe care le luaseram.

36. De la Aroer, care este pe malurile paraului Arnon, si de la cetatea care este in vale, pana la Galaad, n-a fost nicio cetate prea tare pentru noi: Domnul Dumnezeul nostru ni le-a dat pe toate in mana.

37. Dar de tara copiilor lui Amon nu te-ai apropiat, de toate malurile paraului Iaboc, de cetatile de la munte si de toate locurile pe care te-a oprit Domnul Dumnezeul tau sa le lovesti.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***