Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Judecatorii 10

1 După Abimelec, s-a sculat Tola, fiul lui Pua, fiul lui Dodo, bărbat din Isahar, ca să izbăvească pe Israel; el locuia la Şamir, pe muntele lui Efraim. 1 Dupa Abimelec s-a ridicat ca sa izbaveasca pe Israel Tola, fiul lui Pua, fiul lui Dodo, din semintia lui Isahar. Acesta traia in Samir, pe muntele lui Efraim.
2 Tola a fost judecător în Israel douăzeci şi trei de ani; apoi a murit şi a fost îngropat la Şamir. 2 Si a fost el judecatorul lui Israel douazeci si trei de ani si; murind, a fost ingropat in Samir.
3 După el, s-a sculat Iair, galaaditul, care a fost judecător în Israel douăzeci şi doi de ani. 3 Dupa dansul s-a sculat Iair din Galaad si a fost judecator lui Israel douazeci si doi de ani.
4 El avea treizeci de fii, care călăreau pe treizeci de mânji de măgari şi stăpâneau treizeci de cetăţi, numite şi azi cetăţile lui Iair şi aşezate în ţara Galaadului. 4 Acesta a avut treizeci si doi de fii, care calareau pe treizeci si doi de asini si aveau treizeci si doua de cetati.
5 Şi Iair a murit şi a fost îngropat la Camon. 5 Murind Iair, a fost ingropat in Camon.
6 Copiii lui Israel au făcut iarăşi ce nu plăcea Domnului; au slujit Baalilor şi Astarteilor, dumnezeilor Siriei, dumnezeilor Sidonului, dumnezeilor Moabului, dumnezeilor fiilor lui Amon şi dumnezeilor filistenilor, şi au părăsit pe Domnul şi nu I-au mai slujit. 6 Dar fiii lui Israel au facut iarasi rele inaintea ochilor Domnului si au slujit baalilor si astartelor si dumnezeilor Amoreilor, dumnezeilor Sidonului, dumnezeilor Amonitilor, dumnezeilor Moabitilor si dumnezeilor Filistenilor, iar pe Domnul L-au parasit si nu L-au slujit.
7 Domnul S-a aprins de mânie împotriva lui Israel şi i-a vândut în mâinile filistenilor şi în mâinile fiilor lui Amon. 7 Atunci s-a aprins mania Domnului asupra lui Israel, si l-a dat in mainile Filistenilor si in mainile Amonitilor.
8 Ei au apăsat şi au asuprit pe copiii lui Israel în vremea aceea optsprezece ani, şi anume: pe toţi copiii lui Israel care erau de cealaltă parte a Iordanului, în ţara amoriţilor, în Galaad. 8 Acestia au stramtorat ti au chinuit pe fiii lui Israel din anul acela optsprezece ani in sir, adica pe toti fiii lui Israel de dincolo de Iordan, din tara Amoreilor, care este in Galaad.
9 Fiii lui Amon au trecut Iordanul ca să se bată şi împotriva lui Iuda, împotriva lui Beniamin şi împotriva casei lui Efraim. Şi Israel era într-o mare strâmtorare. 9 Iar Amonitii au trecut Iordanul, ca sa se razboiasca cu Iuda, cu Veniamin si cu casa lui Efraim. Asa ca fiii lui Israel erau foarte stramtorati.
10 Copiii lui Israel au strigat către Domnul şi au zis: "Am păcătuit împotriva Ta, căci am părăsit pe Dumnezeul nostru şi am slujit Baalilor." 10 Atunci au strigat fiii lui Israel catre Domnul si au zis: "Gresit-am inaintea Ta, pentru ca am parasit pe Dumnezeul nostru si am slujit baalilor".
11 Domnul a zis copiilor lui Israel: "Nu v-am izbăvit Eu de egipteni, de amoriţi, de fiii lui Amon şi de filisteni? 11 Domnul insa a zis catre fiii lui Israel: "Nu v-au impilat oare Egiptenii, Amoreii, Amonitii si Filistenii,
12 Şi când v-au apăsat sidoniţii, Amalec şi Maon, şi aţi strigat către Mine, nu v-am izbăvit Eu din mâinile lor? 12 Sidonienii, Amalecitii si Moabitii, si cand ati strigat catre Mine, nu v-am izbavit Eu oare din mainile lor?
13 Dar voi M-aţi părăsit şi aţi slujit altor dumnezei. De aceea, nu vă voi mai izbăvi. 13 Dar voi M-ati parasit iarasi si v-ati apucat sa slujiti la alti dumnezei. De aceea nu va voi mai izbavi.
14 Duceţi-vă şi chemaţi pe dumnezeii pe care i-aţi ales; ei să vă izbăvească în vremea strâmtorării voastre!" 14 Mergeti si strigati catre dumnezeii pe care vi i-ati ales; sa va izbaveasca aceia la vreme de necaz!"
15 Copiii lui Israel au zis Domnului: "Am păcătuit, fă-ne ce-Ţi va plăcea. Numai izbăveşte-ne astăzi!" 15 Iar fiii lui Israel au zis catre Domnul: "Gresit-am! Fa cu noi cum vei crede ca e mai bine, numai izbaveste-ne si acum".
16 Şi au scos dumnezeii străini din mijlocul lor şi au slujit Domnului. El S-a îndurat de suferinţele lui Israel. 16 Si au lepadat de la ei pe dumnezeii cei straini si au inceput sa slujeasca numai Domnului. Si S-a indurat Domnul de suferintele lui Israel.
17 Fiii lui Amon s-au strâns şi au tăbărât în Galaad, şi copiii lui Israel s-au strâns şi au tăbărât la Miţpa. 17 Amonitii insa s-au adunat si si-au asezat tabara in Galaad. S-au adunat de asemenea si fiii lui Israel si au tabarat la Mitpa.
18 Poporul şi căpeteniile Galaadului şi-au zis unul altuia: "Cine este omul care va începe lupta împotriva fiilor lui Amon? El va fi căpetenia tuturor locuitorilor Galaadului." 18 Atunci poporul si capeteniile Galaadului au zis unii catre altii: "Cine va incepe lupta contra Amonitilor acela va fi capetenie peste toti locuitorii Galaadului".
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***