Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Iov 32

1 Aceşti trei oameni au încetat să mai răspundă lui Iov, pentru că el se socotea fără vină. 1 Astfel, acesti trei barbati nu mai raspunsera nimic lui Iov, pentru ca el se socotea fara vina.
2 Atunci s-a aprins de mânie Elihu, fiul lui Baracheel din Buz, din familia lui Ram. El s-a aprins de mânie împotriva lui Iov, pentru că zicea că este fără vină înaintea lui Dumnezeu. 2 Atunci se aprinse de manie Elihu, fiul lui Baracheel din Buz, din familia lui Ram. Si mania lui se aprinse impotriva lui Iov, fiindca el pretindea ca este drept inaintea lui Dumnezeu,
3 Şi s-a aprins de mânie împotriva celor trei prieteni ai lui, pentru că nu găseau nimic de răspuns şi totuşi osândeau pe Iov. 3 Si iarasi se aprinse mania lui impotriva celor trei prieteni ai lui Iov, fiindca ei nu gaseau nici un raspuns si totusi osandeau pe Iov.
4 Fiindcă ei erau mai în vârstă decât el, Elihu aşteptase până în clipa aceasta, ca să vorbească lui Iov. 4 Elihu insa asteptase pe cand ei vorbeau cu Iov, fiindca ei erau mai in varsta decat Elihu.
5 Dar, văzând că nu mai era niciun răspuns în gura acestor trei oameni, Elihu s-a aprins de mânie. 5 Dar cand a vazut el ca nu mai este nici un raspuns in gura celor trei oameni, atunci s-a aprins mania lui.
6 Şi Elihu, fiul lui Baracheel din Buz, a luat cuvântul şi a zis: "Eu sunt tânăr, şi voi sunteţi bătrâni: de aceea m-am temut şi m-am ferit să vă arăt gândul meu. 6 Si asa Elihu, fiul lui Baracheel din Buz, a inceput a vorbi si a zis: "Eu sunt tanar si voi sunteti batrani, de aceea m-am sfiit si m-am temut sa va dau pe fata gandul meu.
7 Eu îmi ziceam: "Să vorbească bătrâneţea, marele număr de ani să înveţe pe alţii înţelepciunea." 7 Mi-am zis: varsta trebuie sa vorbeasca si multimea anilor sa ne invete intelepciunea.
8 Dar, de fapt, în om, duhul, suflarea Celui Atotputernic, dă priceperea. 8 Dar duhul din om si suflarea Celui Atotputernic dau priceperea.
9 Nu vârsta aduce înţelepciunea, nu bătrâneţea te face în stare să judeci. 9 Nu cei batrani sunt intelepti si nici mosnegii nu sunt cei ce inteleg totdeauna dreptatea.
10 Iată de ce zic: Ascultaţi-mă! Îmi voi spune şi eu părerea. 10 Drept aceea am zis: Luati aminte la mine, voi arata si eu ce stiu.
11 Am aşteptat sfârşitul cuvântărilor voastre, v-am urmărit dovezile, cercetarea pe care aţi făcut-o cuvintelor lui Iov. 11 Iata ca am asteptat cuvintele voastre, am stat cu urechea atintita la judecatile voastre, pe cand voi va cautati ce aveati de spus.
12 V-am dat toată luarea aminte; şi iată că niciunul din voi nu l-a încredinţat, niciunul nu i-a răsturnat cuvintele. 12 Am stat cu ochii atintiti asupra voastra si iata ca nici unul n-a convins pe Iov, nici unul n-a rasturnat cuvintele lui;
13 Să nu ziceţi însă: "În el, noi am găsit înţelepciunea; numai Dumnezeu îl poate înfunda, nu un om!" 13 De aceea sa nu ziceti: Noi am gasit intelepciunea si Dumnezeu ne da invatatura, iar nu un om.
14 Mie nu mi-a vorbit de-a dreptul: de aceea eu îi voi răspunde cu totul altfel decât voi. 14 Astfel, nu voi pune inainte niste cuvinte ca acestea si nu-i voi raspunde cu temeiurile voastre.
15 Ei se tem, nu mai răspund! Li s-a tăiat cuvântul! 15 Ei au fost opariti, n-au mai raspuns nimic, cuvintele le-au fugit din gura
16 Am aşteptat până şi-au sfârşit cuvântările, până s-au oprit şi n-au ştiut ce să mai răspundă. 16 Si eu am asteptat! Dar pentru ca ei nu mai vorbesc, fiindca au stat pe loc si nu mai raspund,
17 Vreau să răspund şi eu la rândul meu, vreau să spun şi eu ce gândesc. 17 Voi zice si eu ceva din partea mea, voi arata si eu stiinta mea,
18 Căci sunt plin de cuvinte, îmi dă ghes duhul înăuntrul meu; 18 Caci sunt plin de cuvinte pana in gat si duhul meu launtric imi da zor.
19 lăuntrul meu este ca un vin care n-are pe unde să iasă, ca nişte burdufuri noi, gata să plesnească. 19 Iata ca cugetul meu in mine este ca un vin care n-are pe unde sa rasufle, ca un vin care sparge niste burdufuri noi.
20 Voi vorbi deci ca să răsuflu în voie, îmi voi deschide buzele şi voi răspunde. 20 Voi vorbi deci ca sa ma usurez, voi deschide gura mea si nu-l voi lasa pe Iov fara raspuns.
21 Nu voi căuta la înfăţişare, nu voi linguşi pe nimeni; 21 Nu voi lua partea nimanui si nu voi maguli pe nimeni,
22 căci nu ştiu să linguşesc: altfel, într-o clipită m-ar lua Ziditorul meu. 22 Caci nu ma pricep sa lingusesc, altfel intr-o clipeala m-ar smulge Ziditorul meu.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***