Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Iov 24

1 Pentru ce nu păzeşte Cel Atotputernic vremurile de judecată şi de ce nu văd cei ce-L cunosc zilele Lui de pedeapsă? 1 De ce, pentru Cel Atotputernic, vremurile rasplatirilor sunt ascunse si cei ce-L cunosc n-au vazut zilele Sale de judecator?
2 Sunt unii care mută hotarele, fură turmele şi le pasc; 2 Viclenii muta hotarele tarinilor, fura turma de oi cu cioban cu tot.
3 iau măgarul orfanului, iau zălog vaca văduvei; 3 Duc la ei acasa asinul copiilor orfani si iau zalog boul vaduvei.
4 îmbrâncesc din drum pe cei lipsiţi, silesc pe toţi nenorociţii din ţară să se ascundă. 4 Dau la o parte de pe cale pe cei saraci din tara, iar pe toti nenorocitii din tara ii silesc sa se ascunda.
5 Şi aceştia, ca măgarii sălbatici din pustiu, ies dimineaţa la lucru să caute hrană, şi în pustiu trebuie să caute pâine pentru copiii lor. 5 Acestia la fel cu asinii salbatici din pustie ies pe furis sa-si caute de mancare si, dupa ce lucreaza pana seara, tot n-au paine pentru copii.
6 Taie nutreţul care a mai rămas pe câmp, culeg ciorchinii rămaşi pe urma culegătorilor în via celui nelegiuit. 6 Ei secera noaptea pe camp, ei culeg via nelegiuitului;
7 Îi apucă noaptea în umezeală, fără îmbrăcăminte, fără învelitoare împotriva frigului. 7 Petrec noaptea goi, fiindca n-au cu ce sa se inveleasca, pentru ca n-au vesmant sa se apere de frig.
8 Îi pătrunde ploaia munţilor, şi, neavând alt adăpost, se ghemuiesc lângă stânci. 8 Ploaia repede din munti ii uda pana la piele si in loc de adapost strang in brate stancile.
9 Aceia smulg pe orfan de la ţâţă, iau zălog tot ce are săracul. 9 Cei dintai smulg pe orfan de la tata si iau zalog haina saracului.
10 Şi săracii umblă goi de tot, fără îmbrăcăminte, strâng snopii şi-s flămânzi; 10 Si saracii umbla goi, fara imbracaminte si, istoviti de foame, duc in spinare snopii.
11 în grădinile nelegiuitului ei fac untdelemn, calcă teascul şi le este sete; 11 La teascul bogatului, ei storc untdelemnul, ei calca jghiaburile cu struguri si tanjesc de sete.
12 în cetăţi se aud vaietele celor ce mor, sufletul celor răniţi strigă… Şi Dumnezeu nu ia seama la aceste mişelii! 12 In cetate, muribunzii se vaita si sufletul celor raniti cere ajutor; dar Dumnezeu n-aude rugaciunea lor!
13 Alţii sunt vrăjmaşi ai luminii, nu cunosc căile ei, nu umblă pe cărările ei. 13 Mai sunt razvratiti impotriva zilei, care nu cunosc cararile ei si nu raman in potecile ei.
14 Ucigaşul se scoală în revărsatul zorilor, ucide pe cel sărac şi lipsit, şi noaptea fură. 14 Ucigasul se scoala dis-de-dimineata, ucide pe cel sarac si nevoias si jefuieste.
15 Ochiul preacurvarului pândeşte amurgul: "Nimeni nu mă va vedea", zice el, şi îşi pune o maramă pe faţă. 15 Ochii celui desfranat pandesc amurgul zilei si el isi zice: Nu ma vede nici tipenie de om, si isi pune o mahrama pe fata.
16 Noaptea sparg casele, ziua stau închişi; se tem de lumină. 16 Talharul, acoperit de intuneric, sparge casele si intra in ele, caci el le-a pus semn de cu ziua,
17 Pentru ei, dimineaţa este umbra morţii, şi când o văd, simt toate spaimele morţii. 17 Iar cand vine dimineata, parca ar fi pentru ei umbra mortii. Cand zorii stralucesc, toate spaimele mortii dau peste ei.
18 Dar nelegiuitul alunecă uşor pe faţa apelor, pe pământ n-are decât o parte blestemată şi niciodată n-apucă pe drumul celor vii! 18 Nelegiuitul pluteste usor ca pe fata apelor, dar pe pamant partea lui este plina de blestem si fericirea nu va calca niciodata via lui.
19 Cum sorb seceta şi căldura apele zăpezii, aşa înghite Locuinţa morţilor pe cei ce păcătuiesc. 19 Precum seceta si arsita sorb apele zapezilor topite, tot astfel soarbe locuinta mortilor pe pacatosi.
20 Pântecele mamei îl uită, viermii se ospătează cu el, nimeni nu-şi mai aduce aminte de el! Nelegiuitul este sfărâmat ca un copac, 20 Pantecele mamei lor l-au uitat, viermii se desfateaza din el, nimeni nu-l mai tine minte si astfel nelegiuirea lor s-a frant ca un copac.
21 el, care pradă pe femeia stearpă şi fără copii, el care nu face niciun bine văduvei!… 21 Ei chinuiau pe femeia stearpa si fara de copii, ei s-au purtat aprig cu femeia vaduva.
22 Şi totuşi Dumnezeu, prin puterea Lui, lungeşte zilele celor silnici, şi iată-i în picioare când nu mai trăgeau nădejde de viaţă; 22 Dar Cel ce, prin puterea Lui, struneste pe cei puternici, se ridica razbunator si toti acestia nu se mai tin stapani pe viata lor.
23 El le dă linişte şi încredere, are privirile îndreptate spre căile lor. 23 El ii lasa sa se sprijine cu buna incredintare, dar ochii Lui erau asupra cailor lor.
24 S-au ridicat; şi într-o clipă nu mai sunt, cad, mor ca toţi oamenii, sunt tăiaţi ca spicele coapte. 24 Se ridicasera, dar acum nu mai sunt, s-au asternut ca nalba, cand o cosesti si ca spicul ierbii s-au vestejit.
25 Nu este aşa? Cine mă va dovedi de minciună, cine-mi va nimici cuvintele mele?" 25 Daca ziceti ca nu este asa, cine imi va dovedi ca am mintit si cine va spulbera cuvantul meu?"
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***