Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Genesa (Facerea) 49

1 Iacov a chemat pe fiii săi şi a zis: "Strângeţi-vă şi vă voi vesti ce vi se va întâmpla în vremurile care vor veni. 1 Apoi a chemat Iacov pe fiii sai si le-a zis: "Adunati-va, ca sa va spun ce are sa fie cu voi in zilele cele de apoi.
2 Strângeţi-vă şi ascultaţi, fii ai lui Iacov! Ascultaţi pe tatăl vostru, Israel! 2 Adunati-va si ascultati-ma, fiii lui Iacov, ascultati pe Israel, ascultati pe tatal vostru!
3 Ruben, tu, întâiul meu născut, puterea mea şi pârga tăriei mele, întâiul în vrednicie şi întâiul în putere, 3 Ruben, intai-nascutul meu, taria mea si incepatura puterii mele, culmea vredniciei si culmea destoiniciei;
4 năvalnic ca apele - tu nu vei mai avea întâietatea! Căci te-ai suit în patul tatălui tău, mi-ai spurcat patul, suindu-te în el. 4 Tu ai clocotit ca apa si nu vei avea intaietatea, pentru ca te-ai suit in patul tatalui tau si mi-ai pangarit asternutul pe care te-ai suit.
5 Simeon şi Levi sunt fraţi; săbiile lor sunt nişte unelte de silnicie. 5 Fratii Simeon si Levi... Unelte ale cruzimii sunt sabiile lor.
6 Nu vreau să intre sufletul meu la sfaturile lor, nu vreau să se unească duhul meu cu adunarea lor! Căci, în mânia lor, au ucis oameni, şi, în răutatea lor, au tăiat vinele taurilor. 6 In sfatul lor sa nu intre sufletul meu si in adunarea lor sa nu fie partasa slava mea, caci ei, in mania lor, au ucis oameni si, la supararea lor, au ologit tauri!
7 Blestemată să fie mânia lor, pentru că a fost prea turbată, şi furia lor, căci a fost prea sălbatică! Îi voi împărţi în Iacov şi-i voi risipi în Israel. 7 Blestemata sa fie mania lor, caci ea a fost silnica, si aprinderea lor, caci a fost cruda; ii voi imparti pe ei in Iacov si ii voi risipi in Israel.
8 Iudo, tu vei primi laudele fraţilor tăi; mâna ta va apuca de ceafă pe vrăjmaşii tăi. Fiii tatălui tău se vor închina până la pământ înaintea ta. 8 Iudo, pe tine te vor lauda fratii tai. Mainile tale sa fie in ceafa vrajmasilor tai. Inchina-se-vor tie feciorii tatalui tau.
9 Iuda este un pui de leu. Tu te-ai întors de la măcel, fiule! Iuda îşi pleacă genunchii, se culcă întocmai ca un leu, ca o leoaică: cine-l va scula? 9 Pui de leu esti, Iudo, fiul meu! De la jaf te-ai intors... El a indoit genunchii si s-a culcat ca un leu, ca o leoaica... Cine-l va destepta?
10 Toiagul de domnie nu se va depărta din Iuda, nici toiagul de cârmuire dintre picioarele lui, până va veni Şilo, şi de El vor asculta popoarele. 10 Nu va lipsi sceptru din Iuda, nici toiag de carmuitor din coapsele sale, pana ce va veni impaciuitorul, Caruia se vor supune popoarele.
11 El îşi leagă măgarul de viţă şi, de cel mai bun butuc de viţă, mânzul măgăriţei lui; îşi spală haina în vin, şi mantaua în sângele strugurilor. 11 Acela isi va lega de vita asinul Sau, de coarda manzul asinei Sale. Spala-va in vin haina Sa si in sange de strugure vesmantul Sau!
12 Are ochii roşii de vin şi dinţii albi de lapte. 12 Ochii Lui vor scanteia ca vinul si dintii Sai vor fi albi ca laptele.
13 Zabulon va locui pe ţărmul mărilor, lângă limanul corăbiilor, şi hotarul lui se va întinde înspre Sidon. 13 Zabulon va locui langa mare, va da liman corabiilor si marginea hotarului lui va fi pana la Sidon.
14 Isahar este un măgar osos care se culcă în grajduri. 14 Isahar este ca asinul voinic, care odihneste intre staule.
15 Vede că locul unde se odihneşte este plăcut şi că ţinutul lui este măreţ; îşi pleacă umărul sub povară şi se supune birului. 15 Vazand ca odihna e buna si tinutul sau gras, isi pleaca umerii sub povara si se face barbat platitor de bir.
16 Dan va judeca pe poporul său, ca una din seminţiile lui Israel. 16 Dan va judeca pe poporul sau, ca pe una din semintiile lui Israel.
17 Dan va fi un şarpe pe drum, o năpârcă pe cărare, muşcând călcâiele calului, făcând să cadă călăreţul pe spate. 17 Dan va fi sarpe la drum, vipera la poteca, inveninand piciorul calului, ca sa cada calaretul.
18 În ajutorul Tău nădăjduiesc, Doamne! 18 In ajutorul Tau nadajduiesc, o, Doamne!
19 Peste Gad vor da iureş cete înarmate, dar şi el va da iureş peste ele şi le va urmări. 19 Gad, stramtorat va fi de cete inarmate, dar le va stramtora si el pas cu pas.
20 Aşer dă o hrană minunată; el va da bucate alese împăraţilor. 20 Din Aser va veni painea cea grasa si regilor le va da mancaruri alese.
21 Neftali este o cerboaică slobodă: rosteşte cuvinte frumoase. 21 Neftali, cerboaica sloboda: el rosteste graiuri minunate.
22 Iosif este vlăstarul unui pom roditor, vlăstarul unui pom roditor sădit lângă un izvor; ramurile lui se înalţă deasupra zidului. 22 Iosif, ramura de pom roditor, ramura de pom roditor langa izvor, ramurile lui se revarsa peste ziduri.
23 Arcaşii l-au aţâţat, au aruncat săgeţi şi l-au urmărit cu ura lor. 23 Il vor amari si il vor dusmani; inspre el arunca-vor sageti si il vor sili la lupta.
24 Dar arcul lui a rămas tare, şi mâinile lui au fost întărite de mâinile Puternicului lui Iacov: şi a ajuns astfel păstorul, stânca lui Israel. 24 Dar arcul lui va ramane tare si muschii bratului lui intariti, multumita Dumnezeului celui puternic al lui Iacov, Cel ce este pastorul si taria lui Israel.
25 Aceasta este lucrarea Dumnezeului tatălui tău, care te va ajuta; aceasta este lucrarea Celui Atotputernic, care te va binecuvânta cu binecuvântările cerurilor de sus, cu binecuvântările apelor de jos, cu binecuvântările ţâţelor şi ale pântecelui mamei. 25 De la Dumnezeul tatalui tau, si El te va ajuta; si de la cel Atotputernic - El te va binecuvanta; de la El sa vina binecuvantarile, de sus din ceruri, si binecuvantarile adancului de jos, binecuvantarile sanilor si ale pantecelui.
26 Binecuvântările tatălui tău întrec binecuvântările părinţilor mei şi se înalţă până în creştetul dealurilor veşnice: ele să vină peste capul lui Iosif, peste creştetul capului domnului fraţilor săi! 26 Binecuvantarile tatalui tau intrec binecuvantarile muntilor celor din veac si frumusetea dealurilor celor vesnice. Aceste binecuvantari sa fie pe capul lui Iosif, pe crestetul celui mai ales intre fratii lui.
27 Beniamin este un lup care sfâşie; dimineaţa mănâncă prada, iar seara împarte prada răpită." 27 Veniamin, lup rapitor, dimineata va manca vanat si prada va imparti seara".
28 Aceştia sunt toţi cei ce alcătuiesc cele douăsprezece seminţii ale lui Israel. Şi acestea sunt lucrurile pe care li le-a spus tatăl lor când i-a binecuvântat. I-a binecuvântat pe fiecare cu o binecuvântare deosebită. 28 Iata toate cele douasprezece semintii ale lui Israel si iata ce le-a spus tatal lor, cand le-a binecuvantat si a dat fiecareia binecuvantarea cuvenita.
29 Apoi le-a dat porunca următoare: "Eu am să fiu adăugat la poporul meu; deci să mă îngropaţi împreună cu părinţii mei, în peştera care este în ogorul hetitului Efron, 29 Apoi le-a poruncit: "Eu am sa trec la poporul meu. Sa ma ingropati langa parintii mei, in pestera din tarina lui Efron Heteul.
30 în peştera din ogorul Macpela, care este faţă în faţă cu Mamre, în ţara Canaan. Acesta este ogorul pe care l-a cumpărat Avraam de la hetitul Efron, ca moşie de înmormântare. 30 In pestera din tarina Macpela, in fata lui Mamvri, in pamantul Canaan, pe care a cumparat-o Avraam de la Efron Heteul, impreuna cu tarina, ca mosie de inmormantare.
31 Acolo au îngropat pe Avraam şi pe Sara, nevasta lui; acolo au îngropat pe Isaac şi pe Rebeca, nevasta lui; şi acolo am îngropat eu pe Lea. 31 Acolo au fost ingropati Avraam si Sarra, femeia sa, acolo au fost ingropati Isaac si Rebeca, femeia lui, si tot acolo am ingropat si eu pe Lia.
32 Ogorul şi peştera care se află acolo au fost cumpărate de la fiii lui Het." 32 Aceasta tarina si pestera din ea au fost cumparate de la feciorii Heteilor".
33 Când a isprăvit Iacov de dat porunci fiilor săi, şi-a tras picioarele în pat, şi-a dat duhul şi a fost adăugat la poporul său. 33 Sfarsind Iacov poruncile sale, pe care le-a dat feciorilor sai, si intinzandu-si picioarele sale in pat, si-a dat sfarsitul si s-a adaugat la poporul sau.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***