Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Genesa (Facerea) 15

1 După aceste întâmplări, cuvântul Domnului a vorbit lui Avram într-o vedenie şi a zis: "Avrame, nu te teme; Eu sunt scutul tău şi răsplata ta cea foarte mare." 1 Dupa acestea, fost-a cuvantul Domnului catre Avram, noaptea, in vis, si a zis: "Nu te teme, Avrame, ca Eu sunt scutul tau si rasplata ta va fi foarte mare!"
2 Avram a răspuns: "Doamne Dumnezeule, ce-mi vei da? Căci mor fără copii; şi moştenitorul casei mele este Eliezer din Damasc." 2 Iar Avram a raspuns: "Stapane Doamne, ce ai sa-mi dai? Ca iata eu am sa mor fara copii si carmuitor in casa mea este Eliezer din Damasc".
3 Şi Avram a zis: "Iată că nu mi-ai dat sămânţă, şi slujitorul născut în casa mea va fi moştenitorul meu." 3 Apoi Avram a adaugat: "De vreme ce nu mi-ai dat fii, iata sluga mea va fi mostenitor dupa mine!"
4 Atunci cuvântul Domnului i-a vorbit astfel: "Nu el va fi moştenitorul tău, ci cel ce va ieşi din tine, acela va fi moştenitorul tău." 4 Si indata s-a facut cuvantul Domnului catre el si a zis: "Nu te va mosteni acela, ci cel ce va rasari din coapsele tale, acela te va mosteni!"
5 Şi, după ce l-a dus afară, i-a zis: "Uită-te spre cer şi numără stelele, dacă poţi să le numeri." Şi i-a zis: "Aşa va fi sămânţa ta." 5 Apoi l-a scos afara si i-a zis: "Priveste la cer si numara stelele, de le poti numara!" Si a adaugat: "Atat de multi vor fi urmasii tai!"
6 Avram a crezut pe Domnul, şi Domnul i-a socotit lucrul acesta ca neprihănire. 6 Si a crezut Avram pe Domnul si i s-a socotit aceasta ca dreptate.
7 Domnul i-a mai zis: "Eu sunt Domnul care te-am scos din Ur, din Haldeea ca să-ţi dau în stăpânire ţara aceasta." 7 Si i-a zis iarasi: "Eu sunt Domnul, Care te-a scos din Urul Caldeii, ca sa-ti dau pamantul acesta de mostenire".
8 Avram a răspuns: "Doamne Dumnezeule, prin ce voi cunoaşte că o voi stăpâni?" 8 Si a zis Avram: "Stapane Doamne pe ce voi cunoaste ca-l voi mosteni?"
9 Şi Domnul i-a zis: "Ia o juncană de trei ani, o capră de trei ani, un berbec de trei ani, o turturea şi un pui de porumbel." 9 Iar Domnul i-a zis: "Gateste-Mi o juninca de trei ani, o capra de trei ani, un berbec de trei ani, o turturica si un pui de porumbel!"
10 Avram a luat toate dobitoacele acestea, le-a despicat în două şi a pus fiecare bucată una în faţa alteia; dar păsările nu le-a despicat. 10 Si a luat Avram toate aceste animale, le-a taiat in doua si a pus bucatile una in fata alteia; iar pasarile nu le-a taiat.
11 Păsările răpitoare s-au năpustit peste stârvuri; dar Avram le-a izgonit. 11 Si navaleau pasarile rapitoare asupra trupurilor, iar Avram le alunga.
12 La apusul soarelui, un somn adânc a căzut peste Avram; şi iată că l-a apucat o groază şi un mare întuneric. 12 La asfintitul soarelui, a cazut peste Avram somn greu si iata l-a cuprins intuneric si frica mare.
13 Şi Domnul a zis lui Avram: "Să ştii hotărât că sămânţa ta va fi străină într-o ţară care nu va fi a ei; acolo va fi robită şi o vor apăsa greu, timp de patru sute de ani. 13 Atunci a zis Domnul catre Avram: "Sa stii bine ca urmasii tai vor pribegi in pamant strain, unde vor fi robiti si apasati patru sute de ani;
14 Dar pe neamul căruia îi va fi roabă, îl voi judeca Eu: şi pe urmă va ieşi de-acolo cu mari bogăţii. 14 Dar pe neamul acela, caruia ei vor fi robi, il voi judeca Eu si dupa aceea ei vor iesi sa vina aici, cu avere multa.
15 Tu vei merge în pace la părinţii tăi; vei fi îngropat după o bătrâneţe fericită. 15 Iar tu vei trece la parintii tai in pace si vei fi ingropat la batraneti fericite.
16 În al patrulea neam, ea se va întoarce aici; căci nelegiuirea amoriţilor nu şi-a atins încă vârful." 16 Ei insa se vor intoarce aici, in al patrulea veac de oameni, caci nu s-a umplut inca masura nelegiuirilor Amoreilor".
17 După ce a asfinţit soarele, s-a făcut un întuneric adânc; şi iată că a ieşit un fum ca dintr-un cuptor, şi nişte flăcări au trecut printre dobitoacele despicate. 17 Iar dupa ce a asfintit soarele si s-a facut intuneric, iata un fum ca dintr-un cuptor si para de foc au trecut printre bucatile acelea.
18 În ziua aceea, Domnul a făcut un legământ cu Avram şi i-a zis: "Seminţei tale dau ţara aceasta, de la râul Egiptului până la râul cel mare, râul Eufrat, 18 In ziua aceea a incheiat Domnul legamant cu Avram, zicand: "Urmasilor tai voi da pamantul acesta de la raul Egiptului pana la raul cel mare al Eufratului;
19 şi anume: ţara cheniţilor, a cheniziţilor, a cadmoniţilor, 19 Voi da pe Chenei, pe Chenezei, pe Chedmonei,
20 a hetiţilor, a fereziţilor, a refaimiţilor, 20 Pe Hetei, pe Ferezei, pe Refaimi,
21 a amoriţilor, a canaaniţilor, a ghirgasiţilor şi a iebusiţilor." 21 Pe Amorei, pe Canaanei, pe Hevei, pe Gherghesei si pe Iebusei".
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***