Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Deuteronomul (A doua lege) 5

1 Moise a chemat pe tot Israelul şi i-a zis: "Ascultă, Israele, legile şi poruncile pe care vi le spun astăzi în auzul vostru. Învăţaţi-le şi împliniţi-le cu scumpătate. 1 In vremea aceea a chemat Moise tot Israelul si le-a zis: "Asculta, Israele, poruncile si legile pe care le voi rosti eu astazi in auzul urechilor voastre: invatati-le si siliti-va sa le pliniti.
2 Domnul Dumnezeul nostru a încheiat cu noi un legământ la Horeb. 2 Domnul Dumnezeul vostru a incheiat cu voi legamant in Horeb.
3 Nu cu părinţii noştri a încheiat Domnul legământul acesta, ci cu noi, care suntem toţi vii astăzi aici. 3 Legamantul acesta nu 1-a incheiat Domnul cu parintii nostri, ci cu noi, cei ce suntem astazi cu totii vii aici.
4 Domnul v-a vorbit faţă în faţă pe munte, din mijlocul focului. 4 Fata catre fata a grait Domnul cu voi din mijlocul focului de pe munte;
5 Eu am stat atunci între Domnul şi voi, ca să vă vestesc cuvântul Domnului; căci vă era frică de foc şi nu v-aţi suit pe munte. El a zis: 5 Iar eu am stat in vremea aceea intre Domnul si intre voi, ca sa va spun Cuvantul Domnului, caci voi v-ati temut de foc si nu v-ati suit in munte, -- si a zis Domnul:
6 "Eu sunt Domnul Dumnezeul tău care te-am scos din ţara Egiptului, din casa robiei. 6 "Eu sunt Domnul Dumnezeul tau, Care te-am scos din pamantul Egiptului, din casa robiei.
7 Să n-ai alţi dumnezei afară de Mine. 7 Sa nu ai alti dumnezei afara de Mine.
8 Să nu-ţi faci chip cioplit, nici vreo înfăţişare a lucrurilor care sunt sus în ceruri sau jos pe pământ sau în ape sub pământ. 8 Sa nu-ti faci chip cioplit, nici vreo infatisare a celor ce sunt sus in cer, sau jos pe pamant, sau in apa si sub pamant.
9 Să nu te închini înaintea lor şi să nu le slujeşti, căci Eu, Domnul Dumnezeul tău, sunt un Dumnezeu gelos, care pedepsesc fărădelegea părinţilor în copii până la al treilea şi la al patrulea neam al celor ce Mă urăsc; 9 Sa, nu te inchini lor, nici sa le slujesti, caci Eu Domnul Dumnezeul tau sunt Dumnezeu zelos, Care pedepseste vina parintilor in copii pana la al treilea si al patrulea neam pentru cei ce Ma urasc.
10 şi Mă îndur până la al miilea neam de cei ce Mă iubesc şi păzesc poruncile Mele. 10 Si Ma milostivesc pana la a! miilea neam catre cei ce Ma iubesc si pazesc poruncile Mele.
11 Să nu iei în deşert Numele Domnului Dumnezeului tău; căci Domnul nu va lăsa nepedepsit pe cel ce va lua în deşert Numele Lui. 11 Sa nu iei numele Domnului Dumnezeului tau in desert, ca nu va lasa Domnul Dumnezeul tau nepedepsit pe cel ce ia numele Lui in desert.
12 Ţine ziua de odihnă, ca s-o sfinţeşti, cum ţi-a poruncit Domnul Dumnezeul tău. 12 Pazeste ziua odihnei, ca sa o tii cu sfintenie, cum ti-a poruncit Domnul Dumnezeul tau.
13 Şase zile să lucrezi şi să-ţi faci toate treburile. 13 Sase zile lucreaza si-ti fa toate treburile tale;
14 Dar ziua a şaptea este ziua de odihnă a Domnului Dumnezeului tău: să nu faci nicio lucrare în ea, nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici robul tău, nici roaba ta, nici boul tău, nici măgarul tău, nici vreunul din dobitoacele tale, nici străinul care este în locurile tale, pentru ca şi robul, şi roaba ta să se odihnească întocmai ca tine. 14 Ziua a saptea este ziua de odihna a Domnului Dumnezeului tau. Sa nu faci in ziua aceea nici un lucru: nici tu, nici fiul tau, nici fiica ta, nici robul tau, nici roaba ta, nici boul tau, nici asinul tau, sau alt dobitoc al tau, nici strainul tau care se afla la tine, ca sa se odihneasca robul tau si roaba ta cum te odihnesti si tu.
15 Adu-ţi aminte că şi tu ai fost rob în ţara Egiptului, şi Domnul, Dumnezeul tău, te-a scos din ea cu mână tare şi cu braţ întins: de aceea ţi-a poruncit Domnul Dumnezeul tău să ţii ziua de odihnă. 15 Adu-ti aminte ca ai fost rob in pamantul Egiptului si Domnul Dumnezeul tau te-a scos de acolo cu mina tare si cu brat inalt si de aceea ii-a poruncit Domnul Dumnezeul tau sa pazesti ziua odihnei si sa o tii cu sfintenie.
16 Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta, cum ţi-a poruncit Domnul Dumnezeul tău, ca să ai zile multe şi să fii fericit în ţara pe care ţi-o dă Domnul Dumnezeul tău. 16 Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta, cum ti-a poruncit Domnul Dumnezeul tau, ca sa traiesti ani multi si sa-ti fie bine in pamantul acela, pe care Domnul Dumnezeul tau ti-l da tie.
17 Să nu ucizi. 17 Sa nu ucizi!
18 Să nu preacurveşti. 18 Sa nu fii desfranat!
19 Să nu furi. 19 Sa nu furi!
20 Să nu mărturiseşti strâmb împotriva aproapelui tău. 20 Sa nu dai marturii mincinoase asupra aproapelui tau!
21 Să nu pofteşti nevasta aproapelui tău; să nu pofteşti casa aproapelui tău, nici ogorul lui, nici robul lui, nici roaba lui, nici boul lui, nici măgarul lui, niciun alt lucru care este al aproapelui tău." 21 Sa nu poftesti femeia aproapelui tau si sa nu doresti casa aproapelui tau, nici tarina lui, nici robul lui, nici roaba lui, nici boul lui, nici asinul lui, nici orice dobitoc al lui, nici nimic din cele ce sunt ale aproapelui tau!
22 Acestea sunt cuvintele pe care le-a rostit Domnul cu glas tare pe munte, din mijlocul focului, din nori şi din negură deasă, şi le-a spus la toată adunarea voastră, fără să adauge ceva. Le-a scris pe două table de piatră şi mi le-a dat. 22 Cuvintele acestea le-a grait Domnul catre toata adunarea voastra, pe munte, din mijlocul focului, al norului, al intunericului si al furtunii, cu glas de tunet si altceva n-a mai grait si le-a scris pe doua lespezi de piatra si mi le-a dat mie.
23 Când aţi auzit glasul acela din mijlocul întunericului şi pe când tot muntele era aprins, căpeteniile seminţiilor voastre şi bătrânii voştri s-au apropiat toţi de mine, 23 Si cand ati auzit glasul din mijlocul intunericului si muntele ardea, v-ati apropiat de mine toate capeteniile semintiilor voastre cu batranii vostri
24 şi aţi zis: "Iată că Domnul Dumnezeul nostru ne-a arătat slava şi mărimea Lui şi noi I-am auzit glasul din mijlocul focului; astăzi, am văzut că Dumnezeu a vorbit unor oameni, şi totuşi au rămas vii. 24 Si ati zis: "Iata, Domnul Dumnezeul nostru ne-a aratat slava Sa si maretia Sa si glasul Lui l-am auzit din mijlocul focului. Astazi. am vazut ca Dumnezeu graieste cu omul si acesta ramane viu.
25 Şi acum pentru ce să murim? Căci acest foc mare ne va mistui; dacă vom auzi şi mai departe glasul Domnului Dumnezeului nostru, vom muri. 25 Si de ce sa murim noi? Ca focul acesta ne va mistui si de vom mai auzi glasul Domnului Dumnezeului nostru vom muri.
26 Cine este, în adevăr, omul acela, care să fi auzit vreodată, ca noi, glasul Dumnezeului celui Viu vorbind din mijlocul focului, şi totuşi să fi rămas viu? 26 Caci este oare vreun om care sa auda glasul Dumnezeului celui viu graind din mijlocul focului, cum am auzit noi, si sa ramana viu?
27 Apropie-te mai bine tu şi ascultă tot ce-ţi va spune Domnul Dumnezeul nostru; apoi să ne spui tu însuţi tot ce-ţi va spune Domnul Dumnezeul nostru, şi noi vom asculta şi vom face." 27 Apropie-te dar tu si asculta toate cate-ti va spune Domnul Dumnezeul nostru si apoi ne vei spune tu noua toate cate-ti va grai Domnul Dumnezeul nostru, si noi vom asculta si vom face.
28 Domnul a auzit cuvintele pe care mi le-aţi spus. Şi Domnul mi-a zis: "Am auzit cuvintele pe care ţi le-a spus poporul acesta: tot ce au zis este bine. 28 Iar Domnul a auzit cuvintele voastre, cum graiati cu mine, si mi-a zis Domnul: Am auzit cuvintele poporului acestuia, pe care le-au grait catre tine, si tot ce-au grait este bine.
29 O! de ar rămâne ei cu aceeaşi inimă ca să se teamă de Mine şi să păzească toate poruncile Mele, ca să fie fericiţi pe vecie, ei şi copiii lor! 29 O, de ar fi inima lor asa, ca sa se teama de Mine si sa pazeasca toate poruncile Mele in toata vremea, ca sa le fie bine si lor si fiilor lor in veci!
30 Du-te de spune-le: "Întoarceţi-vă în corturile voastre." 30 Du-te si le spune: intoarceti-va in corturile voastre!
31 Dar tu, rămâi aici cu Mine, şi-ţi voi spune toate poruncile, legile şi rânduielile, pe care să-i înveţi să le împlinească în ţara pe care le-o dau în stăpânire." 31 Iar tu ramai aici cu Mine; si-ti voi spune toate poruncile, hotararile si legile ce trebuie sa-i inveti ca sa le pazeasca in pamantul acela, pe care li-l dau Eu in stapanire.
32 Luaţi seama, dar, să faceţi aşa cum v-a poruncit Domnul Dumnezeul vostru; să nu vă abateţi de la cele ce a poruncit El nici la dreapta, nici la stânga. 32 Si sa le zici: Vedeti, sa va purtati asa cum v-a poruncit Domnul Dumnezeul vostru si sa nu va abateti nici la dreapta, nici la stanga!
33 Să urmaţi în totul calea pe care v-a poruncit Domnul Dumnezeul vostru să umblaţi, ca să trăiţi şi să fiţi fericiţi şi să aveţi zile multe în ţara pe care o veţi lua în stăpânire. 33 Sa umblati pe calea aceea pe care v-a poruncit Domnul Dumnezeul vostru, ca sa fiti vii si sa va fie bine si sa traiti vreme multa in pamantul acela pe care il veti lua in stapanire".
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***