Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Deuteronomul (A doua lege) 33

1 Iată binecuvântarea cu care Moise, omul lui Dumnezeu, a binecuvântat pe copiii lui Israel, înainte de moartea lui. 1 Iata acum si binecuvantarea cu care Moise, omul lui Dumnezeu, a binecuvantat pe fiii lui Israel inainte de moartea sa.
2 El a zis: "Domnul a venit din Sinai şi a răsărit peste ei din Seir, a strălucit din muntele Paran şi a ieşit din mijlocul zecilor de mii de sfinţi, având în dreapta Lui focul Legii. 2 Si a zis el: "Venit-a Domnul din Sinai si ni S-a descoperit intru slava Sa in Seir; stralucit-a din Muntii Paranului si a iesit cu multime mare de sfinti, avand la dreapta focul legii.
3 Da, El iubeşte popoarele; toţi sfinţii sunt în mâna Ta. Ei au stat la picioarele Tale, au primit cuvintele Tale. 3 Cu adevarat El a iubit pe poporul Sau. Toti sfintii Lui sunt sub mana Lui si au cazut la picioarele Lui ca sa asculte cuvintele Lui.
4 Moise ne-a dat Legea, moştenirea adunării lui Iacov. 4 Moise ne-a dat o lege, mostenire a obstii lui Iacov;
5 El era împărat în Israel, când se adunau căpeteniile poporului şi seminţiile lui Israel. 5 El a fost regele lui Israel, cand se adunau capeteniile popoarelor impreuna cu semintiile lui Israel.
6 Trăiască Ruben şi să nu moară, şi bărbaţii lui să fie mulţi la număr!" 6 Sa traiasca Ruben si sa nu moara, si Simeon sa nu fie putin la numar!
7 Iată ce a zis despre Iuda: "Ascultă, Doamne, glasul lui Iuda şi adu-l la poporul lui. Puternice să-i fie mâinile, şi să-i fii în ajutor împotriva vrăjmaşilor lui!" 7 Iar pentru Iuda a zis acestea: "Asculta, Doamne, glasul lui Iuda si adu-l la poporul sau; cu mainile sale sa se apere si Tu sa-i fii ajutor impotriva vrajmasilor lui".
8 Despre Levi a zis: "Tumim şi Urim au fost încredinţaţi bărbatului sfânt, pe care L-ai ispitit la Masa şi cu care Te-ai certat la apele Meriba." 8 Pentru Levi a zis: "Urimul Tau, Doamne, si Tumimul Tau sa fie pentru barbatul Tau cel sfant, pe care Tu l-ai incercat la Massa si cu care Tu Te-ai certat la apele Meribei;
9 Levi a zis despre tatăl său şi despre mama sa: "Nu i-am văzut!" Şi despre fraţii lui: "Nu vă cunosc!" Iar de copii n-a vrut să mai ştie. Căci ei păzesc Cuvântul Tău şi ţin legământul Tău; 9 Care a zis de tatal sau si de mama sa: "Nu i-am vazut", si pe fratii sai nu i-a cunoscut si de fiii sai nu stie nimic; caci ei au tinut cuvintele Tale si legamantul Tau l-au pazit;
10 ei învaţă pe Iacov poruncile Tale, şi pe Israel Legea Ta; ei pun tămâie sub nările Tale şi ardere de tot pe altarul Tău. 10 Invata pe Iacov legile Tale si pe Israel poruncile Tale; pune tamaie inaintea fetei Tale si arderi de tot pe jertfelnicul Tau.
11 "Binecuvântă tăria lui, Doamne! Primeşte lucrarea mâinilor lui! Frânge şalele potrivnicilor lui, şi vrăjmaşii lui să nu se mai scoale!" 11 Binecuvinteaza, Doamne, puterea lui si lucrul mainilor lui fie-ti placut; loveste coapsele celar ce se ridica impotriva lui si celor ce-l urasc, ca sa nu se poata impotrivi".
12 Despre Beniamin a zis: "El este preaiubitul Domnului, el va locui la adăpost lângă Dânsul. Domnul îl va ocroti întotdeauna şi se va odihni între umerii Lui." 12 Pentru Veniamin a zis: "Iubitul Domnului va sta langa El fara primejdie si Dumnezeu il va ocroti in toata vremea si el va odihni pe umerii Lui".
13 Despre Iosif a zis: "Ţara lui va primi de la Domnul, ca semn de binecuvântare, cel mai bun dar al cerului, roua, cele mai bune ape care sunt jos, 13 Pentru Iosif a zis: "Sa binecuvanteze Domnul pamantul lui cu darurile cele alese ale cerului, cu roua si cu darurile adancului celui dedesubt;
14 cele mai bune roade ale soarelui, cele mai bune roade ale fiecărei luni, 14 Cu roade alese din cele pe care le face sa creasca soarele si cu cele mai bune roade care odraslesc in fiecare luna;
15 cele mai bune roade din munţii cei vechi, cele mai bune roade de pe dealurile cele veşnice, 15 Cu cele mai alese din cate dau muntii cei vechi si cu darurile alese ale dealurilor celor vesnice;
16 cele mai bune roade ale pământului şi din tot ce cuprinde el. Bunăvoinţa Celui ce S-a arătat în rug să vină peste capul lui Iosif, pe creştetul capului domnului fraţilor lui! 16 Si cu darurile cele alese ale pamantului si ale celor ce-l umplu. Binecuvantarea Celui ce S-a aratat in rug sa vina pe capul lui Iosif, pe crestetul celui dintai dintre fratii lui!
17 El are frumuseţea întâiului născut al taurului; coarnele lui sunt cum sunt coarnele bivolului; cu ele va împunge pe toate popoarele, până la marginile pământului: ele sunt zecile de mii ale lui Efraim, ele sunt miile lui Manase." 17 Frumusetea lui sa fie ca a taurului intai nascut si coarnele lui sa fie ca si coarnele bivolului; cu acelea va impunge popoarele toate pana la marginile pamantului; acestea sunt multimile mari ale lui Efraim, acestea sunt miile lui Manase".
18 Despre Zabulon a zis: "Bucură-te, Zabuloane, de alergările tale, şi tu, Isahar, de corturile tale! 18 Pentru Zabulon a zis: "Veseleste-te, Zabulon, in caile tale si tu, Isahare, in corturile tale!
19 Ei vor chema popoarele pe munte; acolo, vor aduce jertfe de dreptate, căci vor suge bogăţia mării, şi comorile ascunse în nisip." 19 Chema-vor acestia poporul pe munte si acolo vor junghia jertfele cele legiuite, caci se hranesc cu bogatia marii si cu comorile cele ascunse in nisip".
20 Despre Gad a zis: "Binecuvântat să fie cine lărgeşte pe Gad: Gad se odihneşte ca un leu şi sfâşie la braţe şi capete. 20 Pentru Gad a zis: "Binecuvantat. sa fie cel ce a sporit pe Gad, care odihneste ca un pui de leu si sfarama si brat si cap.
21 El a ales cea dintâi parte a ţării, căci acolo stă ascunsă moştenirea legiuitorului; el a mers cu fruntaşii poporului, a adus la îndeplinire dreptatea Domnului şi poruncile Lui faţă de Israel." 21 Alesu-si-a el parga cea buna a tarii; acolo fost-a pastrata o mosie de capetenie; venit-a in fruntea poporului si a implinit dreptatea Domnului si judecatile lui Israel".
22 Despre Dan a zis: "Dan este un pui de leu, care s-aruncă din Basan." 22 Pentru Dan a zis: "Dan este pui de leu, care se arunca din Vasan".
23 Despre Neftali a zis: "Neftali, sătul de bunăvoinţă şi copleşit cu binecuvântări de la Domnul, ia în stăpânire partea de apus şi miazăzi!" 23 Pentru Neftali a zis: "Neftali, tu cel satul de bunavointa si plin de binecuvantarea Domnului, ia marea si partea cea de miazazi in stapanire".
24 Despre Aşer a zis: "Binecuvântat să fie Aşer între copiii lui Israel! Plăcut să fie fraţilor lui şi să-şi înmoaie piciorul în untdelemn! 24 Pentru Aser a zis: "Binecuvantat sa fie Aser intre fii, iubit sa fie de fratii lui si sa-si afunde in untdelemn piciorul lui.
25 Zăvoarele tale să fie de fier şi de aramă, şi puterea ta să ţină cât zilele tale! 25 De fier si de arama sa fie zavoarele si linistea ta sa tina cit zilele vietii tale.
26 Nimeni nu este ca Dumnezeul lui Israel, El trece pe ceruri ca să-ţi vină în ajutor, trece cu măreţie pe nori. 26 Nimeni, o Israele, nu este ca Dumnezeu, Care sa mearga pe ceruri intru ajutorul tau si pe nori intru slava Sa.
27 Dumnezeul cel Veşnic este un loc de adăpost, şi sub braţele Lui cele veşnice este un loc de scăpare. El a izgonit pe vrăjmaş dinaintea ta şi a zis: "Nimiceşte-l." 27 Dumnezeu este liman din vremi stravechi; caci cu bratul Lui cel vesnic El te sprijina si din fata ta gonind vrajmasii, zice: "Starpeste-i!"
28 Israel este fără frică în locuinţa lui, izvorul lui Iacov este deoparte într-o ţară plină de grâu şi de must, şi cerul lui picură roua. 28 Israel locuieste neprimejduit. Ochiul lui Iacov priveste imbelsugat de paine si de vin, si cerurile lui picura roua.
29 Ferice de tine, Israele! Cine este ca tine, un popor mântuit de Domnul, Scutul care îţi dă ajutor şi sabia care te face slăvit? Vrăjmaşii tăi vor face pe prietenii înaintea ta, şi tu vei călca peste înălţimile lor." 29 Ferice de tine, Israele! Cine este asemenea tie, popor izbavit de Domnul, scutul si ajutorul tau, sabia si slava ta. Vrajmasii tai se vor da inapoi inaintea ta si tu vei calca peste grumajii lor!"
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***