Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Deuteronomul (A doua lege) 30

1 Când se vor întâmpla toate aceste lucruri, binecuvântarea şi blestemul pe care le pun înaintea ta, dacă le vei pune la inimă în mijlocul tuturor neamurilor între care te va risipi Domnul Dumnezeul tău, 1 "Cand vor veni asupra ta toate cuvintele acestea, binecuvantarea si blestemul, pe care ti le-am spus eu si le vei primi in inima ta in toate popoarele printre care te va imprastia Domnul Dumnezeul tau,
2 dacă te vei întoarce la Domnul Dumnezeul tău şi dacă vei asculta de glasul Lui din toată inima ta şi din tot sufletul tău, tu şi copiii tăi, potrivit cu tot ce-ţi poruncesc azi, 2 Si te vei intoarce la Domnul Dumnezeul tau si, cum ti-am poruncit eu astazi, vei asculta glasul Domnului Dumnezeului tau, tu si fiii tai, din toata inima ta si din tot sufletul tau,
3 atunci Domnul Dumnezeul tău va aduce înapoi robii tăi şi va avea milă de tine, te va strânge iarăşi din mijlocul tuturor popoarelor la care te va împrăştia Domnul Dumnezeul tău. 3 Atunci Domnul Dumnezeul tau va intoarce pe robii tai si se va milostivi asupra ta si iar te va aduna din toate popoarele printre care te-a imprastiat Domnul Dumnezeul tau.
4 Chiar dacă ai fi risipit până la cealaltă margine a cerului, chiar şi de acolo te va strânge Domnul Dumnezeul tău şi acolo Se va duce să te caute. 4 Chiar de ai fi risipit de la o margine a cerului pana la cealalta margine a cerului, si de acolo te va aduna Domnul Dumnezeul tau si te va lua si de acolo,
5 Domnul Dumnezeul tău te va aduce în ţara pe care o stăpâneau părinţii tăi şi o vei stăpâni; îţi va face bine şi te va înmulţi mai mult decât pe părinţii tăi. 5 Si te va aduce Domnul Dumnezeul tau in pamantul pe care l-au stapanit parintii tai si-l vei lua in stapanire si te va face fericit si te va inmulti mai mult decat pe parintii tai.
6 Domnul Dumnezeul tău îţi va tăia împrejur inima ta şi inima seminţei tale, şi vei iubi pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta şi din tot sufletul tău, ca să trăieşti. 6 Va taia Domnul imprejur inima ta si inima urmasilor tai, ca sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau din toata inima ta si din tot sufletul tau, ca sa traiesti.
7 Domnul Dumnezeul tău va face ca toate aceste blesteme să cadă peste vrăjmaşii tăi, peste cei ce te vor urî şi te vor prigoni. 7 Atunci Domnul Dumnezeul tau va intoarce toate blestemele acestea asupra vrajmasilor tai si a celor ce te-au urat si te-au prigonit;
8 Şi tu te vei întoarce la Domnul, vei asculta de glasul Lui şi vei împlini toate aceste porunci pe care ţi le dau astăzi. 8 Iar tu te vei intoarce si vei asculta glasul Domnului Dumnezeului tau si vei implini toate poruncile Lui pe care ti le spun astazi.
9 Domnul Dumnezeul tău te va umple de bunătăţi, făcând să propăşească tot lucrul mâinilor tale, rodul trupului tău, rodul turmelor tale şi rodul pământului tău; căci Domnul Se va bucura din nou de fericirea ta, cum Se bucura de fericirea părinţilor tăi, 9 Domnul Dumnezeul tau iti va da cu prisosinta spor la tot lucrul mainilor tale, la rodul pantecelui tau, la rodul dobitoacelor tale, la rodul pamantului tau, ca se va bucura Domnul Dumnezeul tau din nou de tine, cum S-a bucurat de parinti tai, si-ti va face bine,
10 dacă vei asculta de glasul Domnului Dumnezeului tău păzind poruncile şi rânduielile Lui scrise în cartea aceasta a Legii, dacă te vei întoarce la Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta şi din tot sufletul tău. 10 De vei asculta glasul Domnului Dumnezeului tau, pazind si implinind toate poruncile Lui, hotararile Lui si legile Lui, si de te vei intoarce la Domnul Dumnezeul tau din toata inima ta si din tot sufletul tau.
11 Porunca aceasta, pe care ţi-o dau eu azi, nu este mai presus de puterile tale, nici departe de tine. 11 Caci porunca aceasta care ti-o poruncesc eu astazi nu este neinteleasa de tine si nu este departe.
12 Nu este în cer, ca să zici: "Cine se va sui pentru noi în cer şi să ne-o aducă, pentru ca s-o auzim şi s-o împlinim?" 12 Ea nu este in cer, ca sa zici: Cine se va sui pentru noi in cer, ca sa ne-o aduca si sa ne-o dea s-o auzim si s-o facem?
13 Nu este nici dincolo de mare, ca să zici: "Cine va trece pentru noi dincolo de mare şi să ne-o aducă, pentru ca s-o auzim şi s-o împlinim?" 13 Si nu este ea nici peste mare, ca sa zici: Cine se va duce pentru noi peste mare, ca sa ne-o aduca, sa ne faca s-o auzim si s-o implinim?
14 Dimpotrivă, este foarte aproape de tine, în gura ta şi în inima ta, ca s-o împlineşti. 14 Ci Cuvantul acesta este foarte aproape de tine; el este in gura ta si in inima ta, ca sa-l faci.
15 Iată, îţi pun azi înainte viaţa şi binele, moartea şi răul. 15 Iata eu astazi ti-am pus inainte viata si moartea, binele si raul,
16 Căci îţi poruncesc azi să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău, să umbli pe căile Lui şi să păzeşti poruncile Lui, legile Lui şi rânduielile Lui, ca să trăieşti şi să te înmulţeşti şi ca Domnul Dumnezeul tău să te binecuvânteze în ţara pe care o vei lua în stăpânire. 16 Poruncindu-ti astazi sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau, sa umbli in toate caile Lui si sa implinesti poruncile Lui, hotararile Lui si legile Lui, ca sa traiesti si sa te inmultesti si sa te binecuvanteze Domnul Dumnezeul tau pe pamantul pe care il vei stapani.
17 Dar dacă inima ta se va abate, dacă nu vei asculta şi te vei lăsa amăgit să te închini înaintea altor dumnezei şi să le slujeşti, 17 Iar de se va intoarce inima ta si nu vei asculta, ci te vei lasa ademenit si te vei inchina la alti dumnezei si le vei sluji lor,
18 vă spun astăzi că veţi pieri şi nu veţi avea zile multe în ţara pe care o veţi lua în stăpânire, după ce veţi trece Iordanul. 18 Va dau de stire astazi ca veti pieri si nu veti trai mult in pamantul pe care Domnul Dumnezeu ti-l da si pentru a carui stapanire treci tu acum Iordanul.
19 Iau azi cerul şi pământul martori împotriva voastră că ţi-am pus înainte viaţa şi moartea, binecuvântarea şi blestemul. Alege viaţa, ca să trăieşti, tu şi sămânţa ta, 19 Ca martori inaintea voastra iau astazi cerul si pamantul: viata si moarte Zi-am pus eu astazi inainte, si binecuvantare si blestem. Alege viata ca sa traiesti tu si urmasii tai.
20 iubind pe Domnul Dumnezeul tău, ascultând de glasul Lui şi lipindu-te de El: căci de aceasta atârnă viaţa ta şi lungimea zilelor tale, şi numai aşa vei putea locui în ţara pe care a jurat Domnul că o va da părinţilor tăi, lui Avraam, Isaac şi Iacov." 20 Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau, sa asculti glasul Lui si sa te lipesti de El; caci in aceasta este viata ta si lungimea zilelor tale, ca sa locuiesti pe pamantul pe care Domnul Dumnezeul tau cu juramant l-a fagaduit parintilor tai, lui Avraam, lui Isaac si lui Iacov ca il va da lor".
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***