Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Deuteronomul (A doua lege) 2

1 Ne-am întors şi am plecat în pustiu, pe drumul care duce la Marea Roşie, cum îmi poruncise Domnul; şi am ocolit multă vreme muntele Seir. 1 Apoi, intorcandu-ne noi, am pornit prin pustie, spre Marea Rosie, cum imi graise Domnul, si am umblat zile multe imprejurul Muntelui Seir.
2 Domnul mi-a zis: 2 Iar Domnul a zis catre mine:
3 "Vă ajunge de când ocoliţi muntele acesta. Întoarceţi-vă spre miazănoapte. 3 "Ajunge de cand umblati imprejurul acestui munte! Intoarceti-va dar spre miazanoapte!
4 Dă următoarea poruncă poporului: "Acum aveţi să treceţi prin hotarele fraţilor voştri, copiii lui Esau, care locuiesc în Seir. Ei se vor teme de voi; dar să vă păziţi bine. 4 Da porunca poporului si zi: Voi acum veti trece prin hotarele fiilor lui Isav, fratii vostri, care locuiesc in Seir, si acestia se vor teme de voi foarte tare.
5 Să nu vă încăieraţi cu ei; căci nu vă voi da în ţara lor nici măcar o palmă de loc: muntele Seir l-am dat în stăpânire lui Esau. 5 Dar sa nu incepeti razboiul cu ei, caci nu va voi da din pamantul lor nici o palma de loc, pentru ca Muntele Seir l-am dat in stapanirea lui Isav.
6 Să cumpăraţi de la ei cu preţ de argint, hrana pe care o veţi mânca, şi să cumpăraţi de la ei cu preţ de argint chiar şi apa pe care o veţi bea. 6 Mancare sa va cumparati de la ei cu bani si sa mancati; si apa de baut sa va cumparati de la ei tot cu bani;
7 Căci Domnul Dumnezeul tău te-a binecuvântat în tot lucrul mâinilor tale şi ţi-a cunoscut călătoria în acest mare pustiu. Iată, de patruzeci de ani de când Domnul Dumnezeul tău este cu tine, şi n-ai dus lipsă de nimic." 7 Ca Domnul Dumnezeul tau, Israele, te-a binecuvantat in tot lucrul mainilor tale si te-a ocrotit in timpul calatoriei tale prin pustiul acesta mare si infricosator. Iata, de patruzeci de ani Domnul Dumnezeul tau este cu tine si n-ai dus lipsa de nimic".
8 Am trecut pe departe de fraţii noştri, copiii lui Esau, care locuiesc în Seir, şi pe departe de drumul care duce în câmpie, departe de Elat şi de Eţion-Gheber; apoi ne-am întors şi am apucat spre pustiul Moabului. 8 Si am trecut pe langa fiii lui Isav, fratii nostri, care locuiau in Seir, pe calea campului, de la Elat si Etion-Gaber, si ne-am abatut si am mers spre pustiul Moabului.
9 Domnul mi-a zis: "Nu face război cu Moab şi nu te apuca la luptă cu el; căci nu-ţi voi da nimic să stăpâneşti în ţara lui: "Arul l-am dat în stăpânire copiilor lui Lot. 9 Dar Domnul mi-a zis: "Nu intra in dusmanie cu Moab si nu incepe razboi cu el, ca nu-ti voi da in stapanire nimic din pamantul lui, pentru ca Arul l-am dat in stapanire fiilor lui Lot".
10 (Mai înainte aici locuiau emimii: un popor mare, mult la număr şi de statură înaltă, ca anachimii. 10 Inainte au locuit acolo Emimii, popor mare, mult la numar si inalt la statura, ca fiii lui Enac;
11 Ei treceau drept refaimiţi, ca şi anachimii; dar moabiţii îi numeau emimi. 11 Si acestia se socoteau printre Refaimi, ca fiii lui Enac; iar Moabitii ii numesc Emimi.
12 Seir era locuit altădată de horiţi; copiii lui Esau i-au izgonit, i-au nimicit dinaintea lor şi s-au aşezat în locul lor, cum a făcut Israel în ţara pe care o stăpâneşte şi pe care i-a dat-o Domnul.) 12 Pe Seir insa au trait inainte Horeii; dar fiii lui Isav i-au alungat si i-au pierdut de la fata lor si s-au asezat in locul lor, cum trebuie sa faca si Israel in pamantul sau de mostenire, care i-l va da Domnul.
13 Acum sculaţi-vă şi treceţi pârâul Zered." Am trecut pârâul Zered. 13 Sculati-va dar si treceti raul Zared. Si am trecut noi raul Zared.
14 Vremea cât au ţinut călătoriile noastre de la Cades-Barnea până la trecerea pârâului Zered a fost de treizeci şi opt de ani, până a pierit din mijlocul taberei tot neamul oamenilor de război, cum le jurase Domnul. 14 De atunci, de cand ne-am dus la Cades-Barnea si pana ce am trecut raul Zared, au trecut treizeci si opt de ani si au pierit din tabara noastra toti cei ce erau atunci buni de razboi, dupa cum li se jurase Domnul;
15 Mâna Domnului a fost împotriva lor ca să-i nimicească din mijlocul taberei, până ce au pierit. 15 Ca mana Domnului, pana au pierit ei, a fost asupra lor, ca sa-i piarda din tabara.
16 După ce au pierit toţi bărbaţii de război, murind în mijlocul poporului, 16 Iar daca au pierit toti cei ce erau atunci buni de razboi din popor,
17 Domnul mi-a vorbit şi a zis: 17 Mi-a grait Domnul si a zis:
18 "Să treci azi hotarul Moabului, la cetatea Ar, 18 "Acum tu sa treci pe langa hotarele lui Moab spre Ar,
19 şi să te apropii de copiii lui Amon. Să nu faci război cu ei şi să nu te iei la luptă cu ei; căci nu-ţi voi da nimic de stăpânit în ţara copiilor lui Amon: am dat-o în stăpânire copiilor lui Lot. 19 Si sa te apropii repede de Amoniti, dar sa nu intri cu acestia in dusmanie si sa nu incepi razboi cu ei, caci nu-ti voi da in stapanire nimic din pamantul fiilor lui Amon, pentru ca l-am dat in stapanire fiilor lui Lot".
20 Ţara aceasta trecea de asemenea ca o ţară a lui Refaim; mai înainte locuiau în ea refaimiţii; şi amoniţii îi numeau zamzumimi: 20 Acesta se socotea a fi pamantul Refaimilor, caci Refaimii locuisera inainte intr-insul. Amonitii insa ii numeau Zomzomimi.
21 un popor mare, mult la număr şi de statură înaltă, ca anachimii. Domnul i-a nimicit dinaintea amoniţilor, care i-au izgonit şi s-au aşezat în locul lor. 21 Poporul acesta fusese mare, mult la numar si inalt la statura, ca fiii lui Enac; dar Domnul ii pierduse de la fata Amonitilor si-i alungasera acestia si se asezasera in locul lor.
22 (Aşa a făcut Domnul şi pentru copiii lui Esau care locuiesc în Seir, când a nimicit pe horiţi dinaintea lor; ei i-au izgonit şi s-au aşezat în locul lor, până în ziua de azi. 22 Astfel a facut Domnul pentru fiii lui Isav care locuiau in Seir, cand a prapadit de la fata lor pe Horei. Si dupa ce ei au fost izgoniti, s-au asezat in locul lor, unde traiesc si astazi.
23 De asemenea, aviţii, care locuiau în sate până la Gaza, au fost nimiciţi de caftoriţi, ieşiţi din Caftor, care s-au aşezat în locul lor.) 23 Si pe Hevei, care locuiau prin sate chiar pana la Gaza, i-au pierdut Caftorimii, care se trageau din Caftorim, si s-au asezat in locul lor.
24 Sculaţi-vă, plecaţi şi treceţi pârâul Arnon. Iată, îţi dau în mâini pe Sihon, împăratul Hesbonului, amoritul, şi ţara lui. Începe cucerirea, fă război cu el! 24 Sculati-va si va porniti si treceti raul Arnon, ca iata Eu voi da in mana ta pe Amoreul Sihon, regele Hesbonului si rara lui; incepe a-l cuprinde si du razboi cu el.
25 De azi încolo voi băga groaza şi frica de tine în toate popoarele de sub cer; şi, la auzul faimei tale, vor tremura şi se vor îngrozi de tine." 25 Din ziua aceasta voi incepe Eu a imprastia inaintea ta frica si groaza peste popoare, sub tot cerul; cei ce vor auzi de tine se vor cutremura si se vor ingrozi de tine.
26 Din pustiul Chedemot, am trimis soli la Sihon, împăratul Hesbonului, cu vorbe de pace. Am trimis să-i spună: 26 Din pustiul Chedemot am trimis soli la Sihon, regele Hesbonului, cu cuvinte de pace, ca sa spuna:
27 "Lasă-mă să trec prin ţara ta; voi ţine drumul mare, fără să mă abat nici la dreapta, nici la stânga. 27 Ingaduie-mi sa trec prin tara ta, ca voi merge pe drum si nu ma voi abate nici la dreapta, nici la stanga;
28 Să-mi vinzi pe preţ de argint hrana pe care o voi mânca şi să-mi dai cu preţ de argint apa pe care o voi bea; nu voi face altceva decât să trec cu piciorul 28 Hrana sa-mi vinzi pe bani si voi manca, si apa de baut sa-mi dai pe bani si voi bea,
29 lucru pe care mi l-au îngăduit copiii lui Esau care locuiesc în Seir şi moabiţii care locuiesc în Ar - îngăduie-mi şi tu lucrul acesta, până voi trece Iordanul ca să intru în ţara pe care ne-o dă Domnul Dumnezeul nostru." 29 Cum mi-au facut fiii lui Isav, care locuiesc in Seir, si Moabitii, care locuiesc Arul; numai cu piciorul meu voi merge pana voi trece Iordanul in pamantul pe care Domnul Dumnezeul nostru ni-l da noua.
30 Dar Sihon, împăratul Hesbonului, n-a vrut să ne lase să trecem pe la el; căci Domnul Dumnezeul tău i-a făcut duhul neînduplecat şi i-a împietrit inima, ca să-l dea în mâinile tale, cum vezi azi. 30 Dar Sihon, regele Hesbonului, n-a voit a ne ingadui sa trecem prin pamantul lui, pentru ca Domnul Dumnezeul tau a indaratnicit duhul lui si inima lui a impietrit-o, ca sa-l dea in mainile tale, cum se vede acum.
31 Domnul mi-a zis: "Vezi, acum încep să-ţi dau pe Sihon şi ţara lui; începe şi tu dar să-i iei în stăpânire ţara ca s-o moşteneşti." 31 Atunci mi-a zis Domnul: "Iata, incep sa-ti dau pe Sihon Amoreul, regele Hesbonului, si pamantul lui; incepe a stapani pamantul lui".
32 Sihon ne-a ieşit înainte, cu tot poporul lui, ca să lupte împotriva noastră, la Iahaţ. 32 Iar Sihon, regele Hesbonului, cu tot poporul sau, ne-a iesit inainte sa se lupte la Iahat.
33 Domnul Dumnezeul nostru ni l-a dat în mâini şi l-am bătut, pe el şi pe fiii lui, şi pe tot poporul lui. 33 Dar Domnul Dumnezeul nostru 1-a dat in mainile noastre si l-am batut pe el si pe fiii lui si tot poporul lui.
34 I-am luat atunci toate cetăţile şi le-am nimicit cu desăvârşire: bărbaţi, femei şi prunci i-am nimicit cu desăvârşire şi n-am lăsat să scape niciunul măcar. 34 In vremea aceea am luat toate cetatile lui si am nimicit toate cetatile lui, barbati, femei si copii, si n-am lasat pe nimeni viu.
35 Numai vitele le-am răpit pentru noi, precum şi prada din cetăţile pe care le luaserăm. 35 Numai vitele lor si cele jefuite din cetatile cuprinse de noi ni le-am luat.
36 De la Aroer, care este pe malurile pârâului Arnon, şi de la cetatea care este în vale, până la Galaad, n-a fost nicio cetate prea tare pentru noi: Domnul Dumnezeul nostru ni le-a dat pe toate în mână. 36 De la Aroer, care se afla pe malul raului Arnon, si de la cetatea cea din vale pana la muntele Galaad, n-a mai fost cetate in care noi sa nu fi putut patrunde: Domnul Dumnezeu a dat tot in mainile noastre.
37 Dar de ţara copiilor lui Amon nu te-ai apropiat, de toate malurile pârâului Iaboc, de cetăţile de la munte şi de toate locurile pe care te-a oprit Domnul Dumnezeul tău să le loveşti. 37 Numai de pamantul Amonitilor nu te-ai apropiat, nici de locurile ce se intind in apropierea raului Iaboc, nici de cetatile ce sunt pe munte, nici de nimic ce nu ne-a poruncit Domnul Dumnezeul nostru".
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***