Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Deuteronomul (A doua lege) 17

1 Să n-aduci jertfă Domnului Dumnezeului tău vreun bou, sau vreun miel care să aibă vreun cusur sau vreo meteahnă trupească; căci ar fi o urâciune înaintea Domnului Dumnezeului tău. 1 Sa nu aduci jertfa Domnului Dumnezeului tau bou sau oaie cu meteahna, sau cu betesug, caci aceasta este uraciune inaintea Domnului Dumnezeului tau.
2 Se va găsi poate în mijlocul tău, într-una din cetăţile pe care ţi le dă Domnul Dumnezeul tău un bărbat sau o femeie care să facă ce este rău înaintea Domnului Dumnezeului tău, şi care să calce legământul Lui; 2 De se va afla la tine, in vreuna din cetatile tale, pe care ti le va da Domnul Dumnezeul tau, barbat sau femeie, care sa fi facut rau inaintea ochilor Domnului Dumnezeului tau, calcand legamantul Lui,
3 care să meargă după alţi dumnezei ca să le slujească şi să se închine înaintea lor, după soare, lună sau toată oştirea cerurilor, aşa cum eu n-am poruncit. 3 Si se va duce si se va apuca sa slujeasca altor dumnezei si se va inchina acelora, sau soarelui, sau lunii, sau la toata ostirea cereasca, ceea ce eu n-am poruncit;
4 De îndată ce vei lua cunoştinţă şi vei afla lucrul acesta, să faci cercetări amănunţite. Dacă lucrul este adevărat, dacă faptul este întemeiat, dacă urâciunea aceasta a fost săvârşită în Israel, 4 Si ti se va vesti si vei auzi aceasta, sa cercetezi bine si de se va adeveri aceasta si se va fi facut uraciunea aceasta in Israel,
5 atunci să aduci la porţile cetăţii tale pe bărbatul sau femeia care va fi vinovat de această faptă rea şi să ucizi cu pietre sau să pedepseşti cu moartea pe bărbatul acela sau pe femeia aceea. 5 Sa scoti pe barbatul acela sau pe femeia aceea care au facut raul acesta la portile tale si sa-i ucizi cu pietre.
6 Cel vinovat de moarte să fie omorât pe mărturia a doi sau trei martori; să nu fie omorât pe mărturia unui singur martor. 6 Cel osandit la moarte sa moara dupa spusele a doi sau trei martori; iar pe spusa unui singur martor sa nu fie osandit nimeni la moarte.
7 Întâi mâna martorilor să se ridice asupra lui ca să-l omoare, şi apoi mâna întregului popor. Să scoţi astfel răul din mijlocul tău. 7 Mana martorilor sa se ridice asupra lui, ca sa-l ucida inaintea tuturor, si apoi sa se ridice mana a tot poporul. Pierde deci raul din mijlocul tau.
8 Dacă ţi se va părea prea greu de judecat o pricină privitoare la un omor, la o neînţelegere sau la o rănire, şi va da prilej la ceartă înăuntrul cetăţii tale, să te scoli şi să te sui la locul pe care-l va alege Domnul Dumnezeul tău. 8 Daca in vreo pricina oarecare iti va fi greu de ales intre sange si sange, intre judecata si judecata, intre batai si batai si in cetatile tale parerile vor fi impartite, atunci scoala si du-te la locul pe care-l va alege Domnul Dumnezeul tau, ca sa-I fie numele acolo,
9 Să te duci la preoţi, leviţi şi la cel ce va împlini atunci slujba de judecător; să-i întrebi, şi ei îţi vor spune hotărârea Legii. 9 Si vino la preoti, la leviti si la judecatorul care va fi in zilele acelea si intreaba-i, iar ei iti vor spune cum sa judeci.
10 Să faci cum îţi vor spune ei, în locul pe care-l va alege Domnul, şi să ai grijă să faci cum te vor învăţa ei. 10 Fa dupa Cuvantul ce-ti vor spune ei in locul pe care-l va alege Domnul Dumnezeul tau, ca sa fie chemat numele Lui acolo si sileste-te sa implinesti tot ceea ce te vor invata ei,
11 Să faci după Legea pe care te vor învăţa şi după hotărârea pe care o vor rosti ei, să nu te abaţi de la ce-ţi vor spune ei, nici la dreapta, nici la stânga. 11 Dupa legea pe care te vor invata ei si dupa hotararea ce-ti vor spune-o sa faci si sa nu te abati nici la dreapta, nici la stanga de la cele ce-li vor spune ei.
12 Omul care, din mândrie, nu va asculta de preotul pus acolo ca să slujească Domnului Dumnezeului tău sau care nu va asculta de judecător, omul acela să fie pedepsit cu moartea. Să scoţi astfel răul din mijlocul lui Israel, 12 Iar cine se va purta asa de indaratnic, incat sa nu asculte pe preotul care sta acolo la slujba inaintea Domnului Dumnezeului tau, sau pe judecatorul care va fi in zilele acelea, unul ca acela sa moara.
13 pentru ca tot poporul să audă şi să se teamă şi să nu se mai îngâmfe. 13 Pierde deci raul din Israel si va auzi tot poporul si se va teme si nu se va mai purta in viitor cu indaratnicie.
14 După ce vei intra în ţara pe care ţi-o dă Domnul Dumnezeul tău şi o vei stăpâni, după ce-ţi vei aşeza locuinţa, şi vei zice: "Vreau să pun peste mine un împărat, ca toate neamurile care mă înconjoară," 14 Cand vei ajunge tu in pamantul ce ti-l da Domnul Dumnezeul tau si-l vei lua in stapanire si te vei aseza in el si vei zice: Imi voi pune rege peste mine, ca celelalte popoare, care sunt imprejurul meu,
15 să pui peste tine ca împărat pe acela pe care-l va alege Domnul Dumnezeul tău, şi anume, să iei un împărat din mijlocul fraţilor tăi; nu vei putea să pui împărat pe un străin, care să nu fie fratele tău. 15 Atunci sa-ti pui rege peste tine pe acela pe care-l va alege Domnul Dumnezeul tau: dintre fratii tai sa-ti pui rege peste tine; nu vei putea sa pui rege peste tine un strain, care nu este din fratii tai.
16 Dar să n-aibă mulţi cai şi să nu întoarcă pe popor în Egipt ca să aibă mulţi cai; căci Domnul v-a zis: "Să nu vă mai întoarceţi pe drumul acela." 16 Dar sa nu-si inmulteasca acela caii si sa nu intoarca pe popor in Egipt, pentru ca sa-si inmulteasca el caii, caci Domnul v-a zis: Sa nu va mai intoarceri pe calea aceasta.
17 Să n-aibă un mare număr de neveste, ca să nu i se abată inima; şi să nu strângă mari grămezi de argint şi aur. 17 Sa nu-si inmulteasca femeile, ca sa nu se razvrateasca inima lui, si nici argintul si aurul lui sa nu si-l inmulteasca peste masura.
18 Când se va aşeza pe scaunul de domnie al împărăţiei lui, să scrie pentru el, într-o carte, o copie a acestei Legi, pe care s-o ia de la preoţii din neamul leviţilor. 18 Caci, cand se va sui pe scaunul regatului sau, trebuie sa-si scrie pentru sine cartea legii acesteia din cartea care se afla la preotii levitilor,
19 Va trebui s-o aibă cu el şi s-o citească în toate zilele vieţii lui, ca să înveţe să se teamă de Domnul Dumnezeul lui, să păzească şi să împlinească toate cuvintele din Legea aceasta şi toate poruncile acestea, 19 Si sa fie aceasta la el si el sa o citeasca in toate zilele vietii sale, ca sa invete a se teme de Domnul Dumnezeul sau si sa se sileasca a implini toate cuvintele legii acesteia si toate hotararile acestea,
20 pentru ca inima lui să nu se înalţe mai presus de fraţii lui şi să nu se abată de la poruncile acestea nici la dreapta, nici la stânga şi să aibă astfel multe zile în împărăţia lui, el şi copiii lui, în mijlocul lui Israel. 20 Ca sa nu se ingamfe inima lui fata de fratii lui si ca sa nu se abata el de la lege nici la dreapta, nici la stanga, ci ca sa fie el si fiii lui zile multe la domnie in Israel".
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***