Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul precedent

2 Cronici 36

1 Poporul ţării a luat pe Ioahaz, fiul lui Iosia, şi l-a pus împărat în locul tatălui său la Ierusalim. 1 Atunci a luat poporul tarii pe Ioahaz, fiul lui Iosia, l-au uns si l-au facut rege in locul tatalui sau, in Ierusalim.
2 Ioahaz avea douăzeci şi trei de ani când a ajuns împărat şi a domnit trei luni la Ierusalim. 2 Ioahaz era de douazeci si trei de ani cand s-a facut rege si a domnit trei luni in Ierusalim. Pe mama lui o chema Hamutal si era fiica lui Ieremia din Libna. Acesta a facut lucruri rele inaintea Domnului, intocmai cum facusera parintii lui. Dar faraonul Neco l-a luat legat la Ribla, in tinutul Hamatului, ca sa nu mai domneasca in Ierusalim.
3 Împăratul Egiptului l-a dat jos de pe scaunul de domnie din Ierusalim şi a pus peste ţară un bir de o sută de talanţi de argint şi de un talant de aur. 3 Dupa ce l-a dat jos de pe tronul din Ierusalim, regele Egiptului l-a dus in Egipt si a pus pe tara o dajdie de o suta talanti de argint si un talant de aur.
4 Împăratul Egiptului a pus împărat peste Iuda şi peste Ierusalim pe Eliachim, fratele lui Ioahaz, şi i-a schimbat numele în Ioiachim. Neco a luat pe fratele său Ioahaz şi l-a dus în Egipt. 4 Iar peste Iuda si Ierusalim, regele Egiptului a pus rege pe Eliachim, fratele lui Ioahaz, caruia i-a schimbat numele in Ioiachim; iar pe Ioahaz, fratele lui, l-a luat Neco si l-a dus in Egipt si a murit acolo. Ioiachim i-a dat lui Faraon argintul si aurul cerut. De atunci a inceput tara sa plateasca bir dupa cuvantul lui Faraon si fiecare, dupa puterea ce avea, cerea argint si aur de la poporul tarii pentru bir, care era trimis Faraonului Neco.
5 Ioiachim avea douăzeci şi cinci de ani când a ajuns împărat şi a domnit unsprezece ani la Ierusalim. El a făcut ce este rău înaintea Domnului Dumnezeului său. 5 Ioiachim era de douazeci si cinci de ani cand s-a facut rege si a domnit unsprezece ani in Ierusalim. Pe mama lui o chema Zebuda si era fiica lui Pedaia din Ruma. Acesta a facut lucruri neplacute inaintea ochilor Domnului Dumnezeului sau, cum facusera si parintii lui. In zilele lui a venit Nabucodonosor, regele Babilonului, asupra tarii si Ioiachim i-a fost supus trei ani si apoi s-a lepadat de el. Atunci a trimis Domnul impotriva lor pe Caldei, pe talharii Siriei, pe talharii Moabitilor, pe fiii lui Amon si pe cei ai Samariei si s-au retras pentru acest cuvant, pentru cuvantul Domnului, pe care l-a grait prin gura robilor Sai prooroci. Insa mania Domnului tot a mai dainuit asupra lui Iuda, ca sa-l lepede de la fata Sa, pentru toate pacatele lui Manase, pe care le facuse acesta si pentru sangele cel nevinovat pe care l-a varsat Ioiachim, umpland Ierusalimul cu sange nevinovat. insa Domnul tot n-a vrut sa-l starpeasca.
6 Nebucadneţar, împăratul Babilonului, s-a suit împotriva lui şi l-a legat cu lanţuri de aramă ca să-l ducă la Babilon. 6 Impotriva lui s-a ridicat Nabucodonosor, regele Babilonului, si l-a legat in catuse de fier, ca sa-l duca la Babilon.
7 Nebucadneţar a dus la Babilon unelte din Casa Domnului şi le-a pus în casa lui în Babilon. 7 Nabucodonosor a dus la Babilon si o parte din vasele templului Domnului si le-a pus in capistea sa in Babilon.
8 Celelalte fapte ale lui Ioiachim, urâciunile pe care le-a săvârşit şi răul ce se afla în el, sunt scrise în cartea împăraţilor lui Israel şi Iuda. Şi, în locul lui, a domnit fiul său Ioiachin. 8 Celelalte fapte ale lui Ioiachim si uraciunile lui, pe care le-a facut el si care s-au mai gasit asupra lui, sunt scrise in cartea regilor lui Israel si ai lui Iuda. Si a raposat Ioiachim cu parintii lui si a fost ingropat in Ganozai la un loc cu parintii sai si in locul lui s-a facut rege Iehonia, fiul sau.
9 Ioiachin avea opt ani când a ajuns împărat şi a domnit trei luni şi zece zile la Ierusalim. El a făcut ce este rău înaintea Domnului. 9 Iehonia era de optsprezece ani cand s-a facut rege si a domnit trei luni si zece zile in Ierusalim. Acesta a facut lucruri neplacute inaintea ochilor Domnului.
10 În anul următor, împăratul Nebucadneţar l-a dus la Babilon împreună cu uneltele scumpe ale Casei Domnului. Şi a pus împărat peste Iuda şi peste Ierusalim pe Zedechia, fratele lui Ioiachin. 10 Dupa trecerea unui an, a trimis regele Nabucodonosor si a poruncit sa-l aduca la Babilon impreuna cu vasele cele pretioase din templul Domnului si peste Iuda si Ierusalim a pus rege pe Sedechia, fratele sau.
11 Zedechia avea douăzeci şi unu de ani când a ajuns împărat şi a domnit unsprezece ani la Ierusalim. 11 Sedechia era de douazeci si unu de ani cand s-a facut rege si a domnit unsprezece ani in Ierusalim;
12 El a făcut ce este rău înaintea Domnului Dumnezeului său; şi nu s-a smerit înaintea prorocului Ieremia, care-i vorbea din partea Domnului. 12 Si el a facut lucruri neplacute inaintea ochilor Domnului Dumnezeului sau. El nu s-a smerit inaintea lui Ieremia proorocul, care ii proorocea cuvintele din gura Domnului.
13 S-a răsculat chiar împotriva împăratului Nebucadneţar, care-l pusese să jure pe Numele lui Dumnezeu. Şi-a înţepenit grumazul şi şi-a învârtoşat inima până acolo încât nu s-a întors la Domnul Dumnezeul lui Israel. 13 El s-a razvratit impotriva regelui Nabucodonosor, care-l pusese sa jure pe numele Domnului si s-a facut tare de cerbice si si-a invartosat inima sa pana intr-atata, ca nu s-a mai intors la Domnul Dumnezeul lui Israel.
14 Toate căpeteniile preoţilor şi poporul au înmulţit şi ei fărădelegile, după toate urâciunile neamurilor; şi au pângărit Casa Domnului, pe care o sfinţise El în Ierusalim. 14 La fel au pacatuit mult si toate capeteniile preotilor si ale poporului, facand toate uraciunile paganilor si au spurcat templul Domnului pe care il sfintise el in Ierusalim.
15 Domnul Dumnezeul părinţilor lor a dat din vreme trimişilor Săi însărcinarea să-i înştiinţeze, căci voia să cruţe pe poporul Său şi Locaşul Său. 15 Atunci a trimis la ei Domnul Dumnezeul parintilor lor pe trimisii sai foarte de dimineata, pentru ca i-a fost mila de popor si de locasul Sau.
16 Dar ei şi-au bătut joc de trimişii lui Dumnezeu, I-au nesocotit cuvintele şi au râs de prorocii Lui, până când mânia Domnului împotriva poporului Său a ajuns fără leac. 16 Dar ei si-au batut joc de trimisii cei de la Dumnezeu si n-au tinut seama de cuvintele Lui; au batjocorit pe proorocii Lui, pana ce mania Domnului s-a coborat peste poporul Lui, incat acesta n-a mai avut scapare.
17 Atunci Domnul a făcut să se suie împotriva lor împăratul haldeilor şi a ucis cu sabia pe tinerii lor în casa Locaşului lor celui Sfânt. N-a cruţat nici pe tânăr, nici pe tânără, nici pe bătrân, nici pe omul gârbov sub povara perilor albi, ci a dat totul în mâna lui. 17 Caci El a adus asupra lor pe regele Caldeilor si acela a omorat pe tinerii lor cu sabia in locasul cel sfant al lor si n-a crutat nici pe Sedechia, nici pe baieti, nici pe fete, nici pe batrani, nici pe cei incaruntiti; pe toti Dumnezeu i-a dat in mana lui.
18 Nebucadneţar a dus la Babilon toate uneltele din Casa Domnului, mari şi mici, vistieriile Casei Domnului şi vistieriile împăratului şi ale căpeteniilor lui. 18 Toate vasele din templul lui Dumnezeu, cele mari si cele mici, vistieriile templului si vistieriile regelui si ale capeteniilor lui, toate le-a adus el in Babilon.
19 Au ars Casa lui Dumnezeu, au dărâmat zidurile Ierusalimului, au pus foc tuturor caselor lui şi au nimicit toate lucrurile scumpe. 19 Apoi a dat foc templului lui Dumnezeu, a daramat zidul Ierusalimului, toate camarile lui le-a ars cu foc si toate palatele cele mari le-a nimicit.
20 Pe cei ce au scăpat de sabie, Nebucadneţar i-a dus prinşi la Babilon. Ei i-au fost supuşi, lui şi fiilor lui, până la stăpânirea împărăţiei perşilor, 20 Iar pe cei care au scapat de sabie i-a stramutat in Babilon; si au fost ei ca robi ai lui si ai fiilor lui, pana in timpul domniei regelui Persiei,
21 ca să se împlinească cuvântul Domnului rostit prin gura lui Ieremia, până ce ţara şi-a ţinut Sabatele ei şi s-a odihnit tot timpul cât a fost pustiită, până la împlinirea celor şaptezeci de ani. 21 Pentru ca sa se implineasca cuvantul Domnului cel zis prin gura lui Ieremia, pana ce tara va termina de tinut zilele sale de odihna; caci in toate zilele pustiirii ea s-a odihnit pana la implinirea celor saptezeci de ani.
22 În cel dintâi an al lui Cirus, împăratul perşilor, ca să se împlinească cuvântul Domnului rostit prin gura lui Ieremia, Domnul a trezit duhul lui Cirus, împăratul perşilor, care a pus să se facă prin viu grai şi prin scris această vestire în toată împărăţia lui: 22 Iar in anul dintai al lui Cirus, regele Persiei, pentru implinirea cuvintelor Domnului rostite prin Ieremia, a trezit Domnul duhul lui Cirus, regele Persiei, si a poruncit acesta sa se faca cunoscut tuturor din tot regatul sau, prin cuvant si prin scris si sa le spuna:
23 "Aşa vorbeşte Cirus, împăratul perşilor: "Domnul Dumnezeul cerurilor mi-a dat toate împărăţiile pământului şi mi-a poruncit să-I zidesc o Casă la Ierusalim în Iuda. Cine dintre voi este din poporul Lui? Domnul Dumnezeul lui să fie cu el şi să plece!" 23 "Asa zice Cirus, regele Persilor: Toate regatele pamantului, Domnul Dumnezeul cerului mi le-a dat mie si mi-a poruncit sa-I zidesc templul in Ierusalimul cel din Iuda. Cine este intre voi din tot poporul Lui? Domnul Dumnezeul lui sa fie cu el si sa se duca acolo".
Capitolul precedent
pixel
***